Порошенко закликав G7 не дати Москві шансів на продовження агресії проти України

Президент Петро Порошенко закликав лідерів «Великої Сімки» згадати історію: умиротворення агресора не працює; необхідно проявити мудрість і далекоглядність та не дати Москві жодних шансів на продовження своєї агресивної політики по відношенню до України.

Про це він написав у колонці видання Politico, повідомляє сайт Глави держави.

«Якщо вільний світ серйозно зацікавлений в мирі та світовому порядку, слід пам'ятати, що відновлення нормальних відносин з Москвою пролягає через Київ. Росія повинна виконати Мінські домовленості, передусім в частині безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні,  відновити територіальну цілісність нашої держави у міжнародно визнаних кордонах. Все інше - від лукавого», - наголосив Порошенко.

За його словами, лідери «Великої Сімки» на своєму саміті говоритимуть про складні виклики світовому порядку. Президент зазначив, що історія вчить нас, що умиротворення веде до ще більшої агресії і що лише з позицій сили можна відстояти сталий мир і відновити безпеку і стабільність. А це - зміцнення стійкості України шляхом підтримки реформ та посилення оборонних спроможностей українського війська, у тому числі новітніми видами оборонного озброєння.

«Сьогодні «Велика Сімка» - клуб поважних держав та світових лідерів, з якого Росію видворено з ганьбою - має слушну нагоду для чіткої відповіді агресору. Кремлю не змити кров зі своїх рук та не уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас», - наголосив Глава Української держави.

Президент також застеріг країни вільного світу щодо впливу «російської гібридної машини війни нового зразка», яка невпинно набирає обертів. «Її вплив тепер відчувають не лише в Україні. Щупальця Кремля намагаються взяти за горло і ключові столиці Об'єднаної Європи, і трансатлантичних союзників», - зазначив він.

Український лідер наголосив, що Росія не зупинить свою кампанію агресії, доки не зупинимо її ми. 

«Захід має продемонструвати відданість спільним діям та повстати спільним фронтом на захист цінностей і поваги до міжнародного права. Сьогодні, як і напередодні Другої світової війни, час не на нашому боці. За умов, коли список жертв агресії далі зростає, відкладати чи вдаватися до заспокійливих напівзаходів не просто недоречно, а загрозливо», - висловив переконання Порошенко.

Він нагадав, що коли у 1936 році Уїнстон Черчилль сказав, що «ера зволікань» добігає кінця і що світ входить у «період наслідків», його попередження   не помітили. 

«За два роки до того (Другої світової війни -  ред.) британський державник застерігав Європу про неминучу трагедію, однак був названий панікером. Ця помилка коштуватиме життя десяткам мільйонів загиблих. Дуже важливо її не повторити сьогодні в Україні, яку Росія обрала першочерговою мішенню своєї помсти за геополітичний провал Радянського Союзу», - застеріг Порошенко.