Східне партнерство: "Вишеград" наполягає на європерспективі для окремих країн

Заява

Окремі країни проекту "Східне партнерство" під час брюссельського саміту ЄС 24 листопада повинні отримати "європейську перспективу".

Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС країн "Вишеградської четвірки", прийнятій у середу у Варшаві, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Брюссельська декларація повинна віддзеркалювати різні прагнення країн-партнерів і запропонувати зацікавленим партнерам європейську перспективу, а також амбіційну програму для "Східного партнерства" у подальшій перспективі", - йдеться у заяві.

Міністри висловили свою "сильну підтримку" для проекту, який, на їх думку, є важливим чинником стабільності й економічного розвитку у Східній Європі. Вони закликали європейські інституції зробити "Східне партнерство" "пріоритетом ЄС".

У заяві наголошується, що нове бачення стратегічного розвитку Партнерства має гарантувати cпільну відповідальність сторін за проект як із боку європейських інституцій, країн ЄС, так і країн-партнерів.

"Вишеградська група" закликала зосередитися на наступних сферах співпраці: внутрішні реформи у країнах СП, зміцнення їхньої внутрішньої стабільності, економічний розвиток, розбудова інфраструктурних проектів, покращення енергоефективності. 

Особливу увагу міністри у спільній заяві приділили розвитку інфраструктурних і транспортних сполучень ЄС з країнами СП. Ефективним інструментом фінансування цих проектів вони назвали новостворений Європейський план зовнішніх інвестицій, в рамках якого, за планами Єврокомісії, може бути витрачено до 44 млрд євро.

У заяві наголошується також на широкому колі фінансових важелів ЄС - Європейський інструмент сусідства, транскордонна  співпраця, інвестиційний фонд сусідства, а також можливості європейських фінансових інституцій.

"Вишеградська група" у заяві звернула увагу на поєднання платформи СП у ширшому контексті з євразійською співпрацею, зокрема у контексті реалізації проекту "шовкового шляху" щодо транспортного сполучення ЄС із Китаєм.

Міністри також звернули увагу на потребу "стратегічного реагування на наслідки нинішньої геополітичної ситуації і міграційної кризи".

Країни Вишеграду у заяві також схвально висловилися щодо надання безвізового режиму громадянам Грузії, висловлюючи сподівання, що "можливо, найближчим часом до них приєднаються громадяни України".