В Японії ЗМІ за поширення фейкових новин карає суспільство - посол

В Японії поширення через ЗМІ фейкової інформації не допускається самим суспільством. Японці не купуватимуть газети і не дивитимуться канали, де знайдуть новини, що не базуються на фактах.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі, відповідаючи на запитання про те, чи проблема фейкових новин актуальна для його країни.

“Дуже важливо не допустити поширення фейкових новин. В Японії це регулюється суспільством. Японці вважають, що всі ЗМІ - газети і телебачення - повинні мати новини, які грунтуються на фактах. І поширення фейкових новин карається суспільством. Люди не купуватимуть ті газети і не дивитимуться ті канали, де знайдуть фейкові новини”, - розповів посол. 

Що стосується юридичної відповідальності за поширення фейкового контенту, то це питання вирішується шляхом звернення до судів. 

“Якщо, наприклад, на телебаченні буде якась фейкова новина про мене, я можу звернутися до суду. Процес займе деякий час, щоб суд розглянув і виніс рішення, що репутації пана Сумі була завдана шкода через фейкову новину, але ЗМІ, що її поширило, буде вимушено сплатити компенсацію”, - зазначив Шігекі Сумі.

На його думку, розповсюдження неправдивої інформації про Україну російськими ЗМІ є частиною гібридної війни, якій “Україна повинна приділяти більше уваги, оскільки, наприклад, Росія поширює думку, що український уряд не має підтримки тощо”.