Правозахисники склали список суддів з РФ і Криму, причетних до катувань українців

Українські правозахисники склали список кримських і російських суддів, які ухвалюють незаконні рішення щодо наших громадян. Наразі в ньому близько 40 фігурантів, проте насправді їх значно більше.

Про це повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на прес-конференції в Укрінформі.

"Якщо у списку, складеному Центром інформації про права людини, фігурують щонайменше 60 осіб, причетних до згортання свободи слова в окупованому Криму, то є ще більше людей, які причетні до інших злочинів, зокрема кримінального характеру. Йдеться про незаконне позбавлення волі наших громадян на території окупованого Криму або на території РФ. В першу чергу це судді, прокурори та слідчі, які відповідають за ці дії. Серед них, особливо серед слідчих і співробітників ФСБ, є люди, причетні до жорстоких катувань наших громадян. І досі ці катування тривають - або в СІЗО, або в колоніях РФ", - сказала Скрипник.

Вона зазначила, що у списку, складеному правозахисниками, значаться судді Криму, які перейшли на бік РФ і зараз ухвалюють рішення іменем Росії, щодо яких Україна відкрила провадження за статею "державна зрада". Проте, на думку правозахисниці, цього недостатньо, тому що стаття є суто політичною, важливо відкривати провадження і за іншими статтями Кримінального кодексу.

У списку не лише українські судді, які перейшли на бік Росії. Їх значно менше, ніж російських, що свідомо працюють на замовлення Кремля. Як, приміром, Віктор Палагін, командирований з Башкирії, що інспірував відому справу "Хізб ут-Тахрір", за якою вже 19 кримських татар і мусульман позбавлені волі.

"Ми вже склали перелік. Ще вчора зранку у списку було 38 суддів, а нині вже 39. Він поповнився Бедрицькою Марією - це суддя Роздольненського районного суду, яка вчора, не маючи жодних підстав, продовжила термін утримання в СІЗО відомого українського активіста Володимира Балуха. На відміну від попередніх суддів, які також незаконнно продовжували йому термін тримання під вартою, вона продовжила не на місяць, а на три місяці", - сказала правозахисниця.

Водночас Скрипник наголосила: російські судді мають усі підстави, навіть за чинним у РФ законодавством, ухвалити правильне рішення і відпустити людей, наприклад, під підписку про невиїзд. Але судді свідомо, з політичних мотивів, позбавляють людей волі - переміщують до СІЗО або ухвалюють вироки, щоб люди потрапили до російської колонії.

Вона додала, що до суддів - фігурантів списку треба застосовувати не лише норми українського законодавства, такі як відкриття кримінальних проваджень за іншими статтями, а не лише "державна зрада", а й використовувати міжнародні механізми притягнення до відповідальності, зокрема обмеження свободи пересування, або економічні санкції щодо тих, хто має власність на території європейських країн.