Євросоюз на Радбезі ООН закликає подвоїти зусилля для імплементації "Мінська"

ЄС зберігає послідовну позицію з урегулювання конфлікту в Україні на основі збереження її суверенітету й територіальної цілісності та вважає, що зусилля з імплементації Мінських домовленостей потрібно подвоїти.

На цьому наголосила в вівторок під час засідання РБ ООН глава Європейської зовнішньополітичної служби Хельга Шмід, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Безпека в Європі заснована на принципах суверенітету, незалежності й територіальної цілісності держав, непорушності кордонів та принципі мирного врегулювання спорів та мирного вибору країн у визначенні свого майбутнього", - заявила європейський дипломат.

Однак, за її словами, конфлікт в Україні засвідчив, що це не завжди виконується. "Наша підтримка суверенітету й територіальної цілісності України залишається непорушною. Ми продовжуємо засуджувати та не визнаємо незаконної анексії Криму і міста Севастополя", - заявила в цьому зв'язку Шмід.

Вона також підкреслила, що Євросоюз закликає всі сторони своєчасно і повною мірою виконати Мінські домовленості, щоб знайти стійке політичне рішення. "Зокрема, закликаємо Росію використати свій вплив на сепаратистів", - додала представник ЄС.

За її словами, Євросоюз повністю підтримує зусилля "нормандського формату", Тристоронньої контактної групи та присутності ОБСЄ.

"Триваючі зіткнення (на Донбасі – ред.), загибель людей на сході України вимагають подвоєння зусиль для повної імплементації Мінських домовленостей", – підкреслила Шмід.

У цьому зв'язку вона послалась на заяву високого представника ЄС Федеріки Могеріні, що "Європейський Союз готовий розширювати підтримку для реалізації Мінських домовленостей".