Генсек ООН допускає поглиблення конфронтації на Донбасі

Нинішня ситуація на сході України може перетворитися на більш серйозне протистояння, яке може серйозно загрожувати регіональному та міжнародному миру й безпеці.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час засідання Ради безпеки Організації на тему "Утримання міжнародного миру та безпеки", передає власний кореспондент Укрінформу.

"Триваючий в Україні трагічний конфлікт засвідчує, що насильство на місцевому рівні потенційно може перетворитися в більш серйозну конфронтацію. А це може мати геополітичні наслідки, що може підірвати регіональний та міжнародний мир і безпеку", - заявив Гутерріш.

Він підкреслив, що "прямі загрози національному суверенітету і територіальній цілісності нагадують, що ми повинні колективно зберігати та зміцнювати оснований на міжнародних нормах порядок для підтримання миру і безпеки відповідно до Статуту ООН".

Гутерріш наголосив, що ООН продовжує підтримувати процес мирного врегулювання конфлікту в Україні відповідно до прийнятих резолюції в Радбезі та Генасамблеї, "щоб повною мірою забезпечити суверенітет і територіальну цілісність та незалежність України".

Глава міжнародної організації також висловив підтримку ООН зусиллям "нормандської четвірки" й Тристоронньої контактної групи, СММ ОБСЄ та знову закликав всі сторони виконувати зобов'язання за Мінськими домовленостями. Водночас він висловив сподівання, що нинішні міжнародні зусилля призведуть до "реального прогресу на користь миру".