Рада закликає демократичні держави визнати Голодомор геноцидом

Народні депутати ухвалили проект постанови "Про звернення Верховної Ради України до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 233 народні депутати.

"Верховна Рада України звертається до держав світу визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу. Наша спільна пам'ять про злочини минулого є запорукою їх неповторення у майбутньому", - йдеться у зверненні.

У тексті звернення депутати нагадують, що Верховна Рада України Законом "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" від 28 листопада 2006 року визнала Голодомор злочином геноциду проти українського народу, а Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 9 квітня 2015 року засудила комуністичний тоталітарний режим як злочинний.

"Верховна Рада України, вшановуючи пам'ять убитих голодом, висловлює глибоку подяку усім тим, хто проривав вибудовану комуністичним тоталітарним режимом залізну завісу пропаганди і брехні, усім тим, хто зберігав пам'ять про трагедію, яку пережив український народ, і усім тим, хто по крупинках відновлював правду про Голодомор", - зазначається у зверненні.

Верховна Рада України також висловлює подяку усім державам світу, які сьогодні підтримують нашу державу у протистоянні із агресором, висловлює подяку усім, хто сьогодні доносить правду про події в Україні до світової громадськості.