Для Лондона питання Будапештського меморандуму не закрите - посол

Велика Британія вважає своїм зобов'язанням за Будапештським меморандумом надання консультативної допомоги, водночас у Сполученому Королівстві готові будь-коли разом із США сісти за стіл переговорів стосовно наповнення цього документа.

Про це під час публічних дебатів на тему "Що після Будапештського меморандуму?" заявила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чи виконаний Будапештський меморандум? Ні. Але він не виконаний Росією, і це ключовий момент. Будапештський меморандум описують як міжнародний договір, як гарантію безпеки, і я знаю, що в Україні дуже багато людей розчаровані тими обмеженнями, які створює цей документ. Британська точка зору полягає в тому, що це меморандум порозуміння, і з такої точки зору він є обмеженим у юридичному плані", - сказала дипломат. 

За її словами, зобов'язанням за умовами цього меморандуму є надавати консультації, і в березні 2014 року вони відбулись у посольстві США у Парижі, проте російська сторона у них участі не брала. "Міністр закордонних справ Росії Лавров у цей час був у Парижі, але російська сторона не відвідала консультації. Ось у чому проблема - що робити, якщо щось обговорюється, а сторона домовленості не бере участі у переговорах", - зазначила посол.

Вона зауважила: Якщо розглядати агресію Росії проти України, то, на думку британської сторони, Російська Федерація порушила цілий ряд міжнародних зобов'язань, а не тільки за Будапештським меморандумом.

"Можна підходити з точки зору мінімалізму чи максималізму до того, якими є зобов'язання Сполученого Королівства або Сполучених Штатів Америки. Ми намагалися виконати всі свої зобов'язання, ми продовжуємо їх виконувати. Для нас Будапештський меморандум - не закрите питання, і ми готові в будь-який час сісти за стіл переговорів з українськими, російськими та американськими партнерами", - сказала Гоф.

Дипломат додала, що у Британії розуміють, що це буде важко, але у 2014 році британці вважали, що буде абсолютно правильно підтримати Україну під час кризи.

 "Величезною складовою нашої реакції у 2014 році було запровадження санкцій проти Росії у межах Євросоюзу, і Сполучене Королівство було одним з ініціаторів цих санкцій. Ми продовжуємо стояти на цих позиціях: поки Росія не виконає Мінські угоди, ці санкції мають залишатися в силі", - наголосила посол.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії суверенітету та безпеки.