Тарасюк каже, що за Трампа відносини зі Штатами не погіршають

Зміна президента США не призведе до погіршення стосунків між нашими державами, бо гірше, ніж за Обами, який за 2 роки не зміг виробити політику стримування Росії, просто бути не може.

Таке переконання висловив Борис Тарасюк - віце-президент Парламентської асамблеї "Східного партнерства", заступник голови Комітету ВР у закордонних справах - під час сьогоднішнього семінару в Укртелерадіопресінституті.

"Позиція Трампа була досить суперечливою, деякою мірою навіть провокативною - і по відношенню до союзників по НАТО і країн ЄС, і по відношенню до України. Він говорив, що треба визнати те, що АР Крим, яка є тимчасово окупованою територією України, належить РФ. Водночас Трамп ставить головним завданням відновлення величі США. Тобто США і президент Трамп будуть все робити, щоб збільшити потужність США у світі. І це є для нас позитивний сигнал. Тому що Трамп звинувачував Обаму в тому, що здача Криму - це є програш адміністрації Обами. Виходячи із зворотнього, можна дійти висновку, що новообраний президент США негативно оцінює факт здачі Криму і трактує це як відступ адміністрації на чолі з Обамою", - сказав Борис Тарасюк.

На переконання Тарасюка, це відповідає дійсності, тому що США за часів адміністрації Обами втратили роль глобального лідера.

"Це є найбільша за військовою потугою держава в світі. І, звичайно, те, що США розгубилися перед наглістю російської агресії проти України в 2014 році, свідчить про слабкість адміністрації, нерішучість і неспроможність швидко виробити нову політику стримування Росії. Фактично протягом 2 років адміністрація Обами перебувала в стані паралічу, не знаючи, що робити", - підкреслив він.         

Тарасюк також зауважив, що Трамп критично оцінював роль провідних європейських країн у спробах врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Трамп підкреслював, що захист інтересів ЄС в контексті цієї агресії має полягати в більш активній ролі провідних європейських країн - це натяк на Німеччину і Францію, що взяли на себе функцію основних речників ЄС і НАТО в переговорах з Росією щодо врегулювання конфлікту між Україною і Росією - і в зв'язку з цим відбувся перехід від женевського формату, який включав США і ЄС як інституцію, на так званий нормандський формат, що виключив цих двох глобальних гравців, а саме США і ЄС як інституцію, і це фактично призвело до поразки. Німеччина і Франція не впоралися з роллю представників ЄС і НАТО в урегулюванні конфлікту. В результаті ми є свідками провалу Мінських домовленостей", - зазначив Тарасюк.

Він також додав, що одна справа - передвиборчі заяви, інша - конкретна політика. Адже є платформа Республіканської партії, з якою вона висувала свого представника на президентські вибори, і вона більш збалансована, ніж висловлювання Трампа, і треба більше уваги звертати саме на платформу.

"Конкретна політика США стане більш зрозумілою після 20 січня наступного року (після інаугурації нового президента США - ред.) - як щодо Європейського Союзу і НАТО, так і щодо України. Гірше Україні від обрання президентом США Трампа не буде, аніж за часів нинішнього президента Обами. Оскільки попри двопартійні рішення американського Конгресу надати Україні військову допомогу у вигляді летальної зброї блокувала саме адміністрація Обами.  А чи буде легше, подивимось. Судячи з політики Республіканської партії, яка завжди тяжіла до більш жорстких підходів у зовнішній політиці, це буде реалізовуватися і по відношенню до Росії", - сказав Тарасюк.