Законопроект "Про Конституційний Суд України" внесли в Раду

Народні депутати - члени Ради з питань судової реформи внесли на розгляд Верховної Ради України проект Закону "Про Конституційний Суд України".

Про це повідомляється на сайті Глави держави.

Зазначається, що законопроект, схвалений Радою з питань судової реформи, імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до Суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень Суду.

"Внесення на розгляд законопроекту "Про Конституційний Суд України" - це приклад ефективної спільної роботи українських та іноземних вчених-конституціоналістів, народних депутатів та представників громадянського суспільства в рамках Ради з питань судової реформи", - зазначив заступник глави Адміністрації Президента та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Законопроект пропонує впровадити інститут конституційної скарги, як додатковий механізм захисту прав і свобод громадян. Подати конституційну скаргу зможе фізична або юридична особа за умови, якщо було використано всі національні засоби юридичного захисту.

Конституційний Суд діятиме у складі колегій, Сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи. Велика палата у повному складі суддів КСУ вирішуватиме питання щодо конституційності законів України, актів Верховної ради, Президента України, КМУ, ВР АРК; офіційного тлумачення Конституції.

Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду, яким передбачено, що Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії.