Рада відмовилась відбирати мандат у миколаївського губернатора

Народні депутати відмовились голосувати за постанову про дострокове припинення депутатських повноважень свого колеги від фракції БПП Олексія Савченка у зв'язку з призначенням його на посаду голови Миколаївської ОДА.

Відповідне рішення кілька разів ставилося на голосування. Проте спершу його підтримали лише 208 з 226 необхідних народних обранців, а потім 205 парламентаріїв, повідомляє кореспондент Укрінформу,

У тексті проекту постанови зазначається, що Савченко особисто подав заяву про складення ним депутатського мандата у зв'язку з призначенням головою Миколаївської ОДА.

Разом з тим, у поданні Регламентного комітету вказується, що у своїй заяві парламентарій просив забрати в нього мандат після закінчення випробувального строку.

«Комітет звернув увагу на те, що додаткова умова про те, що складення депутатських повноважень з народного депутата України Савченка О.Ю. має відбутися після закінчення випробувального строку, визначеного відповідним Указом Президента України, суперечить вимогам пункту 5 частини 2 статті 81 Конституції України, згідно з якою, якщо протягом 20 днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини не усунуто, повноваження припиняються достроково судом» ,- заявили у Регламентному комітеті.

У цьому зв'язку члени комітету рекомендували парламенту визначитися в цьому питанні шляхом голосування.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня Президент України Петро Порошенко призначив народного депутата від фракції БПП Олексія Савченка головою Миколаївської обласної державної адміністрації зі строком випробування три місяці.