Е-декларації: Корчак думає, що чиновників "залякують" кримінальною відповідальністю

Чиновники не поспішають подавати свої документи до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, побоюючись кримінальної відповідальності у разі якоїсь помилки. Однак заповнення електронних декларацій - це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти.

Таку думку висловила голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак в ефірі «112 Україна»

«Існує великий острах того, що невірне заповнення є підставою для застосування кримінальної відповідальності. Тому я, як голова державного органу, хочу сказати, що невірно у суспільстві були розставлені акценти щодо прямого зв’язку самої декларації та кримінальної відповідальності. Оцією  кримінальною відповідальністю відбувається процес залякування декларантів», - сказала Корчак.

Однак, як наголосила голова НАЗК, заповнення електронних декларацій - це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти.

Водночас вона визнала, що система електронного декларування та сама форма е-декларації не є досконала. «Тому оцей етап заповнення декларацій нами буде критично сприйнятий, і ми будемо вже знати, що треба удосконалювати в цьому процесі», - запевнила Корчак.

У законі про "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році" чітко прописано, що адміністративна відповідальність за надання свідомо недостовірних відомостей у декларації - штраф від 1 тис. до 2 500 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (НМДГ); кримінальна відповідальність - штраф від 2 500 до 3 000 НМДГ або громадські роботи 150 - 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Передбачається, що повна перевірка декларації може проводитися в період здійснення чиновником своїх повноважень, а також протягом 3 років після припинення такої діяльності.