Україна закликає G20 рішуче засудити переслідування проукраїнських активістів

Керівництво Верховної Ради закликає лідерів «Великої двадцятки» вжити заходів для звільнення українців, утримуваних на території Росії.

Про це йдеться у зверненні українського парламенту до лідерів G20, яке є у розпорядженні Укрінформу.

"Напередодні саміту країн G20 ми закликаємо лідерів країн-учасниць саміту та світову спільноту звернути увагу на ситуацію з політичними в'язнями у Російській Федерації, на систематичне порушення прав людини з боку Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України, на неприпустимість незаконного утримання громадян України на тимчасово окупованому Донбасі й у Криму, а також переслідування проукраїнських, зокрема, і кримськотатарських, активістів, що стали частим явищем у Автономній Республіці Крим після її тимчасової окупації Російською Федерацією", - йдеться у зверненні.

Українські парламентарі закликають лідерів «Великої двадцятки» рішуче засудити переслідування проукраїнських, зокрема і кримськотатарських, активістів.

"Сьогодні нам достовірно відомо про 107 полонених, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та щонайменше дев'ять політв'язнів, які утримуються на території Російської Федерації. У цьому списку - режисер Олег Сенцов, активісти і патріоти Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих та інші", - зазначають депутати.

Окремо, парламентарі висловлюють стурбованість станом здоров'я Ільмі Умерова, якого продовжують незаконно утримувати у психіатричній лікарні м. Сімферополь.

Український парламент закликає поставити на порядок денний саміту G20 питання про виконання Російською Федерацією Мінських домовленостей, у першу чергу безпекового і гуманітарного блоків, та негайного допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста як до російських в'язниць, так і до в'язниць на тимчасово окупованій території для участі в процесі звільнення  заручників та пошуку зниклих безвісти.

Саміт "Великої двадцятки" відбудеться 4-5 вересня в китайському місті Ханчжоу.