Гумові «танки»? Це серйозно!

Аналітика

Росія закуповує муляжі десятків найменувань - десятками тисяч штук. Вся ця гумова армада покликана дезінформувати Україну і світ

Тривожні повідомлення про концентрацію російських військ на кордоні України надходили протягом усього липня і не припинилися в серпні. Звісно, не обійшлось без «туману»: при тому, що офіційні чинники, той же міністр оборони РФ Шойгу, навіть був джерелом таких повідомлень, заявляючи про це публічно, цифри наводились різні. Спочатку йшлося про новосформовані чотири дивізії в південному окрузі, потім – про дві.  Дані про концентрацію бойової техніки також вражали: «У Південний військовий округ поставлено понад чотири тисячі нових і модернізованих зразків озброєння і військової техніки», - розповів Шойгу.

Ще в 2014 році військові експерти наголошували, що значна частина техніки, яка нібито готується до наступу на Україну, насправді, є муляжами, чия роль у війні – дезінформація – є не менш важливою, ніж сама атака. В «Укрінформі» зацікавилися тим, що, може, й є очевидним для військового,  але для пересічної людини є мало зрозумілим.

Примітивно – але ефективно

Укрінформ поцікавився у військових експертів, що їм думається про такий метод дезінформації.

Костянтин Машовець, експерт центру військово-політичних досліджень: 

«Звичайно це ефективно (використання надувної «військової техніки». – Ред.). Основне призначення – дезінформація, звичайно, це вдається не завжди, але від багатьох видів розвідки допомагає. Можна створювати  фальшиві позиції, вводити противника в оману щодо кількості техніки на різних ділянках. Це не російське ноу-хау. Практично всі передові військові держави використовують такі макети. В Україні теж є різні макети, хоча й не надувні».

Олексій Мельник, експерт Центру Разумкова, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки:

«В багатьох арміях світу є надувні макети, які імітують танки, ракети, літаки. Це досить ефективний засіб, щоб ввести в оману противника. З супутника чи безпілотника звичайно при більш детальному вивченні можна знайти якісь відмінності. Але якщо йдеться про розвідку з повітря, то більш імовірно дезінформувати противника, хоча там може, наприклад, відстежуватись інфрачервоний спектр, і тоді можна буде відрізнити справжню техніку від надувної. Але при цьому це, хоч і примітивний, але досить ефективний метод введення в оману».

Від Троянського коня - до наших днів

Обманути противника часто означає його перемогти. Цю очевидну істину воююче людство знало ще в древності. Адже чим ще, як не «обманом з технікою» можна назвати знаменитого Троянського коня? У війську Олександра Македонського ще у ІV столітті до нашої ери  вдавалися до хитрощів, імітуючи рядність фаланги. 

Тож коли в Інтернеті деякі користувачі кепкують з того, що Росія має на озброєнні гумові «танки» й іншу подібну «військову техніку», то, в кращому випадку, це можна розцінити, як не дуже вдалий жарт… Сучасні матеріали відкрили перед військовими фальсифікаторами нові, фантастичні можливості.  З відстані навіть у 100 метрів відрізнити справжні танки від фальшивих дуже складно. А що вже й казати про аерофотозйомку і супутникові знімки?

Що являє собою така надувна зброя

Муляжі нині виготовляються з легкої водонепроникної тканини, а за розмірами точно такі ж, як і звичайна бойова техніка і повторюють її в найменших деталях. Навіть більше – сучасні моделі здатні відбивати локаційний промінь, а відтак, - «відображатись» на екранах радарів, тобто, реально обманювати автоматизовані системи виявлення повітряних, морських і наземних об'єктів, а також визначення дальності до них, а геометричних параметрів тощо. Вони також здатні імітувати двигун, що працює. Крім того, у надувних танків, літаків, РЛС – навіть, відкриваються люки, обертаються башти і антени, піднімаються і опускаються гармати.

Що дають надувні муляжі тому, хто їх застосовує

По-перше – економію. Приміром, ще в 90-ті роки вартість радянського ще танка Т-80У становила $ 2.2 млн. А от гумовий аналог коштує близько $ 30 тис. Отже виходить, що замість 1-го справжнього танка можна придбати 73 гумових – цілу танкову бригаду! І це не враховуючи економії на екіпажах, техніках, пальному, інфраструктурі, включно з житлом і школами для офіцерських сімей і дітей… По-друге, гумові муляжі дуже мобільні – у згорнутому вигляді не займають багато місця, а їхня вага всього близько 30 кг. Передислокувати таку «броньовану армаду» - справа лічених годин.

Тож недивно, що Росією вже закуплені тисячі і десятки тисяч муляжів, танків (Т-72 і Т-80), літаків (Су-27 і МіГ-31), ракетних комплексів (С-300), та інших систем протиповітряної оборони.

Що дають муляжі в умовах війни

Якщо супротивник не розкусив обману, і почне по них гатити, атакувати з моря, землі і повітря, йому муляжі обійдуться дуже дорого.  По-перше, він розкриється, його справжня бойова техніка підставиться під удар у відповідь. По-друге, він витратить ресурси «на гуму». По-третє, і це основне, він відволічеться від основних сил і програє стратегічно.

Найбільш відомий випадок успішного використання надувної зброї трапився в кінці 20-го століття під час війни в Югославії. Коли в неї втрутився і НАТО і сусідні держави, саме надувні танки Милошевича ввели в оману американських військових. За два з половиною місяці у 1999 році проти СРЮ було здійснено 35 000 бойових авіавильотів ВПС НАТО, в яких було задіяно тисячі літаків і вертольотів, випущено понад 10000 крилатих ракет, скинуто 79000 тонн вибухівки, а знищити реальних сербських танків удалося лише 6…

Отже, як би дивно це не звучало для «невійськового» вуха, але надувна зброя – серйозна річ. До речі, за повідомленням нашої розвідки саме такі муляжі використовувалися ворогом для демонстрації ОБСЄ нібито відведення важких озброєнь на Донбасі від лінії зіткнення.

Юлія Горбань, Київ