Хан розповів, що потрібно зробити Україні для отримання траншу ЄС

Україна має продовжити рухатися шляхом реформ, адже саме їх успішна імплементація дозволить розблокувати подальшу макроекономічну допомогу з боку Європейського Союзу, який залишається вірним своїм зобов'язанням перед Україною.

Про це у понеділок на прес-конференції у Києві заявив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханесс Хан.

"Досягнення конкретних результатів у цих та інших сферах є вирішальним для того, щоб дати відповідь на законні очікування українського суспільства та розблокувати подальшу підтримку з боку ЄС. Ключові пріоритети залишаються незмінними. Це протидія корупції, правосуддя, реформа правоохоронної системи та державної адміністрації, це торгівля і енергетика", - зауважив Хан.

Він назвав важливими рішення, які були прийняті в Україні стосовно тарифів на енергію та децентралізації Нафтогазу.

"Реформи у цьому ключовому секторі мають продовжуватися", - додав єврокомісар.

Він окремо наголосив: якщо Україна досягне прогресу в імплементації вже прийнятого законодавства у згаданих сферах, досягне принципів вільного ринку, ЄС буде й надалі підтримувати Україну у стабілізації ситуації. 

"Коли політичні умови будуть дотримані Україною, я вас переконую, всі зобов'язання з нашого боку будуть виконані також. Не думайте, що, з нашої точки зору, нещасливі рішення по Brexit матимуть будь-який вплив на наші відносини. Навпаки. Все це - про стабілізацію ситуації в країні", - сказав Хан.

Користуючись нагодою, він подякував послу ЄС в Україні, Яну Томбінському, який завершує свої дипломатичні повноваження в Україні, та представив майбутнього представника ЄС в Україні європейського дипломата француза Хьюга Мінгареллі.

"Хочу подякувати нашому послу, який залишає Україну, Яну Томбінському,  він був тут протягом чотирьох років з 12-го року, які несли в собі великі виклики. Його наступником буде Хьюг Мінгареллі, який також є дуже обізнаним, він почне роботу у вересні", - повідомив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства.