Поліцейська місія на Донбасі: для кінцевої картини чекають офіційних заяв

Експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи по Донбасу Ольга Айвазовська висловила своє бачення поліцейської місії ОБСЄ, яка має працювати на території окремих районів Донецької і Луганської областей.

Про це вона написала у Фейсбуці.

Як зазначила Айвазовська, сайт Президента України подає інформацію щодо домовленості "Нормандської четвірки" під терміном "поліцейська місія" (в класичному розумінні поліцейські забезпечують правопорядок та боротьбу з правопорушеннями), тоді як офіційні кремлівські джерела згадують про розширення мандату чинної спеціальної моніторингової місії.

"Моніторинг не може включати класичні функції органів правопорядку. Тому залишається чекати офіційної інформації з німецької та французької сторони, щоб сформувати кінцеву картину, про що домовились керівники 4 держав, або ж як вони трактують нічні домовленості", - зауважила вона.

Україна безумовно потребує такої місії, переконана Айвазовська, але "її мандат повинен включати не лише функції поліцейського мандату, а і в часі та кількості бути ефективними".

"Така місія повинна працювати дуже тривалий період часу, в значній чисельності (не менше 7000 підготовлених спеціалістів + враховувати ротацію), а також мати значне фінансування та розроблену політику чи протокол дій у будь-яких кризових ситуаціях", - зазначила експерт. "Вона, фактично, може виконувати функцію і перехідної системи правопорядку, а не лише в короткі терміни зафіксувати відведення зброї, чи не вчинення дій, направлених на ескалацію конфлікту під якийсь політичний етап", - додала вона.

При цьому Айвазовська зауважила, що це виключно її персональна позиція.