Парубій розказав, як двічі зірвався обмін Савченко

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій розповів про свої відносини з незаконно засудженою в РФ Надією Савченко, і про те, як двічі зривалося її визволення з полону.

Про це він сказав в інтерв’ю "Цензор.НЕТ".

"Не всі про те знають, але Надія Савченко, псевдо - Пуля, пройшла весь Майдан Гідності в складі 18 сотні "Самооборони Майдану". Вона була в сотні, яка забезпечувала внутрішній порядок на Майдані. Потім Савченко була одним з тих бійців, які виїхали на північ Луганщини з рішенням "Самооборони" для створення батальйону "Айдар". Бо добровольчий батальйон "Айдар" створювався на базі місцевої луганської "Самооборони Майдану". І з київського Майдану для формування туди було мною скеровано 120 людей, які їхали автобусами без будь-якого захисту", - розповів Парубій.

Він нагадав, що Савченко "була взята в полон у бафі "Самооборони Майдану". В мене до Наді Савченко особливе ставлення. І тому я намагаюсь мінімально в політичному дискурсі входити в цей процес".

На уточнююче запитання "Чому?", Парубій сказав: "На самому початку я займався обмінами. Можу сказати, що перші обміни провів я як секретар РНБО. Коли керівника донецької "Самооборони" взяли в полон, я провів перший обмін. І коли взяли Надю (Пулю), у нас двічі була домовленість про її обмін. Більше того, перша домовленість була взагалі про її повернення в рамках гуманітарної місії, як пораненої жінки. І тільки тому, що з приводу Наді пішли гучні політичні заяви, вони збагнули, що в них є непересічна жінка. І до неї почалося спеціальне ставлення".

"І тому я дуже намагаюся в той процес, який зараз триває, і який, я дуже сподіваюсь, є близький до завершення, - не втручатися політичними заявами. І у мене є заклик до інших - теж цього не робити. Бо я був свідком того, коли, умовно кажучи, завтра Пуля мала бути на нашій території - але почали звучати заяви з нашого боку стосовно того, яка вона героїня. І вони збагнули, що вона не просто поранена жінка, а й "ценный кадр". І дали відмову на повернення", - наголосив Парубій.

Спікер додав, що для нього здоров'я і життя Надії є набагато важливішим, аніж політичні заяви: "І я зараз - як і весь український народ - тримаю за неї кулаки. З тим, щоб вже якнайшвидше настав той день, коли Надія Савченко, боєць "Самооборони Майдану" і батальйону "Айдар", повернеться в Україну, і ми зможемо підійти і її обійняти".

Фото: Антон Наумлюк