У ВАСУ назвали безпідставною критику від голови Нацполіції

Вищий адміністративний суд України заявив, що звинувачення на адресу адмінсудів у «знищенні реформи поліції» не мають під собою об’єктивних і правових підстав

Про це повідомляє Радіо Свобода.

ВАСУ, зокрема, заявив, що звинувачення на адресу адмінсудів у «знищенні реформи поліції», з якими виступила в інтерв’ю програмі «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе, не мають під собою об’єктивних і правових підстав.

У ВАСУ нагадали, що кожен громадянин України, в тому числі і працівник поліції, що не пройшов переатестації, має право на звернення до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.

Також, мовиться в заяві, Вищий адміністративний суд запевняє, що закритих судових засідань при розгляді спорів щодо скасування наказів про звільнення працівників поліції не було.

А заборону журналістам «Схем» на відеофіксування одного з судових засідань на таку тему у ВАСУ пояснили відсутністю згоди на це осіб, що беруть участь у справі, як то передбачає Кодекс адміністративного судочинства.

«Представникам виконавчої влади як публічним особам варто спрямувати максимум зусиль для дотримання законодавства при переатестації працівників поліції з метою зменшення кількості звернень наших громадян як до вітчизняних судів, так і до Європейського суду з прав людини», – заявили у ВАСУ.

7 березня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила в інтерв’ю журналістам програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», що реформу поліції можуть звести нанівець рішення судів про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестації.