КС відкинув «колективну відповідальність» за переписування Конституції

«Законопроект про внесення змін до Конституції України подається до Верховної Ради України лише одним із суб’єктів, визначених у статті 154 Основного Закону України», - таке твердження міститься у мотивувальній частині сьогоднішнього рішення Конституційного суду України за поданням 51 нардепа. 

Тобто, як випливає з оприлюдненого сьогодні рішення, законопроект про внесення змін до Конституції може бути внесено до Верховної Ради або особисто Президентом, або не менш ніж 150 народними депутатами, і не може бути внесений «колективно» - Президентом і нардепами одночасно.

Втім, слід зауважити, що «некомфортне» тлумачення міститься саме в мотивувальній, а не в резолютивній частині документу, тож КС може й змінити думку з цієї позиції.

Нагадаємо, що сьогодні Конституційний Суд України дозволив Верховній Раді самій визначати, на якій саме черговій сесії вносити зміни до Основного Закону.

Необхідність тлумачення терміну "чергова сесія" ВР виникла у народних депутатів, коли постало питання голосування змін до Конституції України в частині децентралізації. Відтоді обранців почали звинувачувати у спробі затягнути голосування щодо цих змін. Зміни до Конституції в частині децентралізації були проголосовані 31 серпня у першому читанні на попередній сесії Ради. Законопроект відправили на аналіз до Конституційного суду.

Згідно з законодавством, депутати мають проголосувати отриманий з КСУ законопроект змін до Конституції 300 голосами "на наступній черговій сесії Верховної Ради". У грудні депутати проголосували за продовження сесії, яка почалась у вересні, до 2 лютого.