Зміни до Конституції: КСУ дозволив Раді вільно тлумачити терміни

Зміни до Конституції: КСУ дозволив Раді вільно тлумачити терміни

Оновлено
Укрінформ
Конституційний Суд України дозволив Верховній Раді самій визначати, на якій саме черговій сесії вносити зміни до Основного Закону.

Відповідне рішення, ухвалене 15 березня за поданням 51 нардепа, у п'ятницю оприлюднив голова суду Юрій Баулін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Конституційний Суд зазначає, що Верховна Рада може передбачити в Регламенті можливість прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції як закону на пізнішій черговій сесії ВР», - йдеться у рішенні суду.

Як повідомляло агентство, суб'єкт права на конституційне подання - 51 народний депутат України - звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення положення статті 155 Конституції України „на наступній черговій сесії Верховної Ради України“ в аспекті питання: "чи означає це положення, що законопроект про внесення змін до Конституції України може бути прийнятий лише на безпосередньо наступній (за номером) сесії Верховної Ради України після сесії, на якій такий законопроект попередньо схвалений; чи прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України можливо на будь-якій наступній сесії (тобто такій, що має місце пізніше за часом) після сесії, на якій відбулося попереднє схвалення такого законопроекту".

Необхідність тлумачення "чергової сесії Ради" виникла у народних депутатів, коли постало питання голосування змін до Конституції України в частині децентралізації. Відтоді обранців почали звинувачувати у спробі затягнути голосування щодо цих змін. Народний депутат Віктор Чумак у коментарі "Українській правді" пояснив, що депутати намагалися таким чином не втратити певні розділи щодо децентралізації. Він також зауважив, що станом на 20 січня 2016 року 300 голосів у парламенті навряд чи назбиралося б. Про це також 19 січня заявляв лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко.

Зміни до Конституції в частині децентралізації були проголосовані 31 серпня у першому читанні на попередній сесії Ради. Законопроект відправили на аналіз до Конституційного суду.

Згідно з законодавством, депутати мають проголосувати отриманий з КСУ законопроект змін до Конституції 300 голосами "на наступній черговій сесії Верховної Ради". У грудні депутати проголосували за продовження сесії, яка почалась у вересні, до 2 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-