Два роки окупації Криму: Київ вимагає посилити тиск на РФ

Два роки тому Російська Федерація, яка вдалася до збройної агресії проти України, розпочала процес переписування післявоєнної історії, порушила норми міжнародного права.

Про це йдеться в заяві МЗС України щодо роковин незаконної окупації Автономної Республіки Крим і м. Севастополь.

"Російські військові в зеленій уніформі без знаків розрізнення стали символом гібридної війни, а їхня висадка в українському Криму поклала початок зухвалому нехтуванню Кремлем міжнародного права та прав людини на окупованому півострові. Під російською окупацією Крим став "сірою зоною", де панують безправ’я, терор, залякування, викрадення та тортури", - зазначає зовнішньополітичне відомство.

Дипломати наголошують, що окупаційна влада системно і масштабно порушує основоположні права і свободи громадян, веде приховану війну проти дисидентів, знищує ознаки мовної, релігійної, культурної ідентичності українців та корінного населення Кримського півострова – кримських татар.

"Дії російської влади, спрямовані на заборону діяльності Меджлісу, а також політичні процеси проти представників кримськотатарського народу в окупованому Криму - красномовно свідчать про свавілля окупантів", - йдеться у заяві.

У МЗС нагадали, що міжнародне співтовариство висловило одностайну солідарність з Україною у боротьбі проти російської збройної агресії: "Демократичні держави світу засудили окупацію, запровадили санкції проти Росії та її керівництва, спрямовані на відновлення цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах".

"Україна вимагає від Російської Федерації припинити окупацію, репресії та численні провокації проти українських громадян та проукраїнського населення Кримського півострова. Закликаємо міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на Росію як державу-окупанта та підтримати ініціативу України щодо створення міжнародного майданчику з метою обговорення питань, які життєво важливі для мешканців окупованого півострова та усього світового співтовариства", - йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.