Професор Задорожній розповів про підготовку до повернення Криму

Україна за нормами міжнародного права має всі підстави для повернення Криму.

Про це заявив автор презентованої в Укрінформі монографії «Анексія Криму - міжнародний злочин» професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександр Задорожній.

«Україна має всі юридичні підстави для повернення Криму. До цього слід готуватися, і моя монографія є частиною цієї підготовки», - заявив Задорожній. 

За його словами, Україна і Росія є незалежними державами, відносини яких регламентуються виключно міжнародним правом.

«Не історією Російської Федерації, не конституційними нормами Російської Федерації, не її кримінальним правом, не соціологічними дослідженнями, а саме міжнародним правом», - наголосив він.

Задорожній зазначив, що проаналізував 32 позиції, за якими «росіяни відстоюють право на Крим», але всі вони неправомірні в рамках міжнародного права.

«Міжнародне право чітко регламентує чотири позиції, які дають право на самовизначення народу», - пояснив він.

Перша з них - «присутність народу як суб'єкта, наділеного правом самовизначення». Друга - «вичерпаність внутрішніх можливостей для самовизначення». Третя - «наявність екстремальних обставин, таких як систематична дискримінація і експлуатація населення, відмова центрального уряду від компромісних рішень» і четверта - «неучасть у процесі самовизначення іноземних військ», які, за визнанням самого Путіна, у Криму були, аргументував професор.

Він додав, що проаналізував більш як 400 міжнародних документів, які були підписані між Україною і Росією з 1991 року.

«Я один, напевно, прочитав всі ці договори і документи, підписані між Україною і Росією з 1991 року - їх 403. Деякі з них вже забуті, і жоден не виконується, все порушено, включаючи абсолютно неправомірно денонсовані договори про Чорноморський флот у 1997 році і Харківські угоди у 2010 році», - зазначив Задорожній.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в агентстві відбулася презентація монографії професора, доктора юридичних наук, завідувача кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександра Задорожнього, в якій було досліджено тему неправомірності дій Росії у Криму, починаючи з окупації півострова у лютому 2014 року по теперішній час.