Порошенко хоче створити новий міжнародний механізм з деокупації Криму

Оновлено

Президент Петро Порошенко назвав пріоритети України на 2016 рік, серед яких - забезпечення миру і повернення суверенитету нашої країни над окупованими територіями.

Про це він заявив під час прес-конференції в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В межах тих повноважень та сфери відповідальності, які надані мені в парламентсько-президентській моделі, я визначив наступні пріоритети на 2016 рік: насамперед - це забезпечення миру і, наголошую, повернення України на Донбас. У 2016 році має відбутися поновлення нашого суверенітету над окупованими районами», - зазначив Порошенко.

За словами Глави держави, боротьба за повернення Криму - теж на порядку денному. Він збирається запропонувати створити міжнародний механізм з деокупації півострова. «Оптимальним форматом для започаткування такого механізму розглядаємо формат «Женева плюс»: за участю наших союзників із ЄС, США, і можливо - країн-підписантів Будапештського меморандуму», - додав Президент. 

Такі надскладні завдання, як повернення Донбасу та Криму, Порошенко планує вирішувати насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом.

«Ще раз наголошую на нашій твердій відданості повному виконанню всіма учасниками всіх без винятку пунктів Мінських угод», - додав Президент.

Головним підсумком 2015 року Глава держави назвав те, що вона вистояла і заклала підвалини свого розвитку. Зокрема, він наголосив на зміцненні обороноздатності країни: «Це відбило у ворога охоту йти в наступ на Україну». 

Також, за словами Президента, протягом минулого року вдалося забезпечили активність та дієздатність міжнародної коаліції друзів України. І восени 177 країн підтримали Україну як непостійного члена Ради Безпеки ООН. 

«Десятки прапорів майорять над Яворівським полігоном, який став свого роду символом нашої військово-технічної співпраці з різними країнами світу», - додав Порошенко.

Він нагадав, що минулий рік завершився солідарним рішенням усіх 28 країн Євросоюзу продовжити санкції проти Росії як країни-агресора, яка порушує Мінські угоди. «Відтак, платою за агресію проти України стала економічна криза, в яку Росія заглиблюється дедалі глибше й глибше», - зазначив Глава держави.

Серед успіхів Президент виокремив початок дії зони вільної торгівлі між Україною і ЄС - попри «шалену протидію Кремля», а також рішення Єврокомісії про безвізовий режим. 

Крім того, Порошенко нагадав, що минулого року вдалося уникнути дефолту, досягти макроекономічної та фінансової стабілізації, реструктуризувати зовнішній борг, поповнити золотовалютні резерви, оздоровити банківську систему.