COVID-19 в Україні. Інфографіка

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 в Україні - 3. Перший випадок був зафіксований 29 лютого. Хворий госпіталізований 29 лютого, пацієнт ізольований, його стан задовільний. Інші два випадки зафіксовані 12 березня - у жінки пенсійного віку з Житомирської області (сьогодні стало відомо, що пенсіонерка померла) та чоловіка з Чернівецької області, дружина якого повернулася з Італії протягом останніх 14 днів. 

Україна закупила тест-систему в німецького виробника, сертифікованого ВООЗ для виявлення нового коронавірусу. Реагенти у складі тест-системи дозволяють провести лабораторну діагностику нового коронавірусу для близько 1000 людей. Набори розроблені з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу.

Планується закупити 19 600 упаковок експрес-тестів, це дозволить протестувати понад 90 тисяч осіб.

У подальшому планується надходження додаткових реагентів від ВООЗ.

Тривалість тесту: до отримання результату проходить орієнтовно 5-6 годин.

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров'я України. Рішення щодо дослідження приймають лікарі. Вони мають чіткий алгоритм дій. У 9 регіонів України додатково направлені німецькі тест-системи для виявлення COVID-19, які дозволять робити тестування на місцевому рівні. Це пришвидшить процес проведення перевірки на COViD-19.

Зокрема, тест-системи вже доставлено або буде доправлено в найближчі дні до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя, Чернівців. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Усі тести сертифіковані ВООЗ.

КАРАНТИН

Згідно з Постановою Кабміну, карантин в навчальних закладах встановлено з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України.

Ми діємо на випередження та вводимо карантин в навчальних закладах та обмежувальні протиепідемічні заходи.

Профілактика зараження є дешевшою та ефективнішою, ніж лікування.

Наше найголовніше завдання не допустити поширення коронавірусної інфекції на території України.

Заборонено:

Відвідування закладів освіти (школи, вузи, коледжі, дитячі садки) її здобувачами.

Проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб.

Дозволено:

Проведення заходів державної необхідності.

Допускається проведення спортивних заходів, без глядачів.

Рекомендації:

  • Закликаємо бути свідомими та для запобігання поширення нового коронавірусу утримуватись від відвідування громадських місць та масових заходів - кафе, вистави, концерти, кінотеатри, ТРЦ.
  • За можливості, забезпечити умови для дистанційної роботи працівників, мінімізувати переміщення громадським транспортом.
  • Керівникам установ та організацій забезпечити на місцях умови для дотримання санітарно- гігієнічних норм, дезінфікування.
  • Під час всеукраїнського карантину особливо пильно стежити за власним здоров’ям та за появи перших симптомів респіраторних захворювань одразу звертатися до лікаря.
  • Якщо ви повернулися із країни, де було виявлено COVID-19, забезпечте самоізоляцію на час інкубаційного періоду (протягом 14 днів).
  • Звертаємось до всіх відповідних державних служб забезпечити дотримання усіх необхідних процедур та норм для проходження карантину.

СИТУАЦІЯ У СВІТІ

125 країн світу зіштовхнулись з COVID-19.

Наразі у світі зареєстровано 128 884 випадків інфікування новим короновірусом. З них одужало:

68 654, активні захворювання 55 501, летальні випадки 4 729.

В Італії введений карантин із закриттям кордонів та обмеження пересування громадян по території держави.

В низці країн, такі як: США, Ізраїль, Саудівська Аравія, Іран, Египет закриті кордони для іноземних туристів, які подорожували країнами, де зафіксований спалах COVID-19, а також для громадян Китаю.

Польща, Чехія, Австрія та інші країни Європи, де існує постійний потік пересування туристів з Італії, ввели санітарний контроль на своїх кордонах.

Італія посідає перше місце по кількості зараженого населення країни. Франція посіла друге місце в списку інфікованих країн Європи.

ВСЕСВІТНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, ПАНДЕМІЯ

11 березня, Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що COVID-2019 можна охарактеризувати як пандемію.

Продовжує діяти раніше оголошений ВООЗ режим надзвичайної ситуації міжнародного масштабу.

ВООЗ закликав держави-члени до:

1. Активізації обміну відповідною науково-дослідною інформацією.

2. Підтримки боротьби зі спалахом вірусу на найвищому політичному рівні кожної країни.

3. Навчання населення, розширення спостереження, виявлення, ізоляції та лікування кожного випадку, відслідковування контактів.