Суд повернув київській будівлі «Квіти України» статус пам’ятки

Шостий апеляційний адміністративний суд повернув статус пам'ятки будівлі «Квіти України», розташованій на вулиці Січових Стрільців, 49, у Києві.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

Як зазначається, суд апеляційної інстанції погодився з тим, що позбавлення будівлі статусу пам’ятки було необґрунтованим, як і скасування відповідного припису МКІП.

У задоволенні позовних вимог щодо скасування наказів про занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за видом пам’ятки архітектури, монументального мистецтва та категорією місцевого значення об’єкт культурної спадщини «Оранжерея, навчально-методичний павільйон «Квіти України» по вул. Січових Стрільців, 49 у м. Києві, охоронний № 4065-Кв, суд повністю відмовив.

Також, згідно із судовим рішенням, у силі залишений припис МКІП від 13.07.2021 № 801/6.11.6 про припинення проведення будівельних робіт на об’єкті «Реконструкція цілісного майнового комплексу з надбудовою для розміщення офісного центру з підземним паркінгом по вул. Січових Стрільців, буд. 49 у Шевченківському районі міста Києва».

Читайте також: Будівля на Рейтарській отримала статус пам'ятки місцевого значення - МКІП

Рішення вступає в силу відразу після проголошення.

Як повідомлялося, на початку грудня 2022 року Окружний адміністративний суд міста Києва скасував наказ МКІП і департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації про внесення павільйону «Квіти України» до реєстру пам’яток. Тим самим ОАСК ухвалив рішення на користь забудовника.

Будівля «Квіти України» зведена у стилі модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука у 1983-1985 роках. У 2021 році була частково зруйнована забудовником.

Фото: МКІП