Суд у справі про захист будинків, де жили відомі діячі культури, продовжиться 12 жовтня

Господарський суд міста Києва, який розглядає справу про повернення переданої під забудову земельної ділянки по вул. Жилянській, 96-А, продовжить засідання 12 жовтня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд закінчив дослідження доказів, доданих прокурором до позовної заяви, і оголошує перерву в судовому засіданні до 12 жовтня до 10:00», - оголосила суддя Ольга Ярмак.

Земельна ділянка по вул. Жилянській, 96-А, розташована поряд із Музеєм видатних діячів української культури – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського, була передана ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Рестін» під будівництво офісно-житлового та готельного комплексу з паркінгом.

Прокурор Тетяна Круш зазначила, що ділянка розташована у межах охоронних зон музею. Були проведені консультації з фахівцями щодо безпекових аспектів будівництва багатоповерхового комплексу поряд із музеєм. Експерти, зокрема, заявили про несприятливий гідрогеологічний режим: оскільки спірна ділянка розташована в заплаві річки Либідь, можливі підтоплення споруд. Висновки експертів передали суду.

У Києві суд розглядає справу щодо захисту будинків, де жили відомі діячі культури / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

За словами керівника юридичної служби Міністерства культури та інформаційної політики Олени Земляної, у 2019 році до відомства зверталися представники ТОВ " НВП "Рестін" щодо погодження проєктної документації, однак міністерство його не надало.

"Сама земельна ділянка, на якій розміщені деякі пам'ятки місцевого та національного значення, які входять в ансамбль пам'яток Музею видатних діячів, розташовані в історичній частині міста. Там діє заборона на будівництво певної висотності. А ми маємо справу з запланованим будівництвом 8- та 16-поверхівок. Також, за документами, це будівництво мало відбуватися настільки близько до історичних пам'яток, що спричинило б їх руйнацію, наприклад садиби Саксаганського", - пояснила Земляна.

Читайте також: У Києві суд розглядає справу щодо захисту будинків, де жили відомі діячі культури

Натомість адвокат відповідача Євген Єрмоленко наголосив, що у Земельному кадастрі України жодних обмежень для забудови на цій ділянці не зазначено.

Як повідомляв Укрінформ, ділянка на вул. Жилянській, 96-А розташована у безпосередній близькості до Музею видатних діячів української культури – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського, експозиції якого розміщуються в будинках №№93, 95, 97 по вул. Саксаганського та Жилянській, 96. У МКІП наголосили, що проведення будівельних робіт впритул до території музею негативно вплине на навколишнє середовище та стан будинків, що входять до його складу, оскільки такі дії є джерелом забруднення, вібрації і тиску на ґрунти, рослинний покрив та ґрунтові води локації.

Також проведення будівництва в безпосередній близькості до території музею також становитиме загрозу для пам'яток – затоплення фундаменту, руйнування будівельних конструкцій, просідання споруди з утворенням тріщин і руйнуванням стін.