Суд зобов’язав укласти охоронний договір на колишній Жовтневий палац

Суд зобов’язав Федерацію профспілок України укласти охоронний договір на Міжнародний центр культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац) у Києві.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

Рішенням Окружного адміністративного суду Києва задоволено позов столичної прокуратури до Федерації професійних спілок України про зобов’язання укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури та історії – Міжнародний центр культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац культури), розташований по вулиці Алея Героїв Небесної Сотні, 1.

Власником пам’ятки з 2007 року є Федерація профспілок, яка майже 15 років ухиляється від укладення передбаченого законодавством охоронного договору, що позбавляє її гарантій державного захисту.

Пам’ятка має значну архітектурну та історичну цінність, спроєктована і побудована у стилі пізнього класицизму у 1838-1842 роках архітектором Вікентієм Беретті як корпус Київського інституту шляхетних дівчат. Будівля включена до переліку пам’яток містобудування і архітектури національного значення, а також внесена до переліку пам’яток історії місцевого значення.

Читайте також: росіяни зруйнували археологічний об'єкт у захопленому Маріуполі

З метою захисту об’єкта культурної спадщини Київська міська прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом про зобов’язання власника укласти охоронний договір на пам’ятку культури.

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, в Україні вже 500 об'єктів культурної спадщини зазнали пошкоджень або були повністю зруйновані внаслідок війни.

Фото: Київська міська прокуратура