Столичні ревізори забезпечили відшкодування втрат майже на 20 мільйонів

За сім місяців цього року столичні ревізори забезпечили відшкодування втрат на 19,3 млн грн і запобігли незаконним витратам на 100,6 млн грн.

Про це Укрінформу повідомили в Північному офісі Держаудитслужби, працівники якого проводять контрольні заходи на підприємствах Києва та Київської області.

Згідно з офіційними даними, за результатами роботи ревізорів розпочато 7 досудових розслідувань. Керівниками підприємств, установ, організацій та органів влади прийнято 12 управлінських рішень, які пов`язані з цими перевірками. Матеріали 21 контрольного заходу передано до правоохоронних органів для відповідного реагування.

«В одному випадку до установи, в якій виявлено бюджетне правопорушення, ми застосували фінансову санкцію – у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами. Крім того, на трьох об’єктах попередили про неналежне виконання бюджетного законодавства на значну суму – майже 6 млн гривень. Також пред’явили позов до суду на суму 163,4 млн грн», – повідомив начальник Північного офісу Держаудитслужби Олександр Карабанов.

Читайте також: Нацбанк встановив додаткові вимоги до колекторів

Як поінформували в Північному офісі Держаудитслужби, в результаті перевірок вдалось досягнути економічного ефекту на загальну суму 77,4 млн грн. Зважаючи на недотримання законодавства, одного посадовця притягнули до дисциплінарної відповідальності, ще 23 – до адміністративної. Порушення виявили у сферах фінансової звітності, закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування визначених законодавством процедур закупівель. Винним особам доведеться сплатити чималі штрафи – від 10 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-25 500 грн), зазначили у відомстві.

Також у Північному офісу Держаудитслужби провели роботу з інспектування і за результатами 13 ревізій у першому півріччі 2022 року встановили порушення, що призвели до втрат державних і комунальних ресурсів на суму 25,99 млн грн та неефективних управлінських рішень, які призвели чи можуть призвести до втрат коштів на суму понад 4 млн грн.

«Упродовж І півріччя 2022 року проведено 6 аудитів, в ході яких виявили факти неефективних управлінських дій (рішень), ризикових операцій, що призвели (можуть призвести) до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 1,37 млрд гривень. Відшкодовано та упереджено втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму майже 37,53 млн. гривень», – підсумував Карабанов.

Читайте також: У Мінфіні анонсували появу додаткового митного збору

Упродовж І півріччя 2022 року, з урахуванням судових процесів минулих років, на розгляді в судах знаходяться 19 справ на велику суму – 288,8 млн грн. «Як показує аналіз, сумні наслідки війни впливають на діяльність органів державного фінансового контролю. Проте, незважаючи на військову агресію рф проти України, київські ревізори продовжують проводити контрольні заходи і дбати про фінансову безпеку своєї держави», - підкреслюється в повідомленні.