У Мінфіні анонсували появу додаткового митного збору

У Мінфіні анонсували появу додаткового митного збору

Укрінформ
В Україні може з'явитись додатковий митний збір. Втім, про його концепцію говорити ще зарано

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає Укрінформ.

За його словами, наразі обговорюється питання про запровадження додаткового митного збору. Але його концепція ще не затверджена.

«Ми зараз обговорюємо це питання. Така ініціатива може не носити назву додаткового митного збору, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції на купівлю імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому коли і в якому вигляді буде введено збір, говорити зарано», — зазначив Марченко.

Разом із тим, міністр повідомив, що динаміка податкових і митних надходжень починає покращуватися. Якщо в березні надходження по митниці були в 7 млрд гривень, то в липні вже більше 22 млрд гривень.

Читайте також: Рада гармонізувала норми митного законодавства України з правилами Євросоюзу

«Якщо в березні надходження по митниці були в 7 млрд грн, в квітні – 8 млрд грн, а в травні – 9 млрд грн, то вже за результатами липня ми отримали більше 22 млрд грн. І це вже буде більше 56% планових довоєнних показників. І це не може нас не тішити. Станом на 1 серпня по митниці і податковій зібрано близько 90 млрд грн», — сказав Марченко.

За його словами, одним із головних чинників зростання податкових і митних зборів у липні стало повернення ПДВ і ввізного мита, а також більш жорсткий контроль за товарами, які ввозяться на територію України.

Також міністр вкотре підкреслив, що всі кошти, які надходять до українського бюджету від міжнародних партнерів, спрямовуються виключно на захищені видатків у вигляді заробітних плат, пенсій, соціальної підтримки тощо. Тоді як фінансування військових потреб можливе тільки за рахунок зібраних податків і внутрішніх запозичень.

«Ми фінансуємо армію лише власними силами, а це податкові та митні надходження, а також кошти, які ми отримуємо під час розміщення військових облігацій на внутрішньому ринку. А тепер давайте рахувати: нам в середньому щомісячно на фінансування армії потрібно близько 130 млрд грн. А податкові та митні надходження – це в кращому випадку, як у липні — близько 90 млрд грн (без відшкодування ПДВ). А в перші місяці війни, як відомо, ситуація була в кілька разів складнішою. Різницю нам постійно щомісячно треба шукати на внутрішньому ринку», — зазначив Марченко.

Читайте також: За місяць безпільгового розмитнення авто до бюджету надійшло 1,72 мільярда

Як повідомлялося, у липні 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 169,6 млрд грн. Основні надходження були отримані за рахунок: податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів – 35,4 млрд грн (зібрано 35,4 млрд, відшкодовано 0,6 млн грн), податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів – 20,2 млрд грн, податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 13,3 млрд грн, акцизного податку – 7,8 млрд грн, податку на прибуток підприємств – 4,8 млрд грн, рентної плати за користування надрами – 3,6 млрд грн і ввізне та вивізне мито – 1,9 млрд грн.

Також у липні до загального фонду державного бюджету надійшло 80,4 млрд грн міжнародної допомоги (грантів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-