У «Софії Київській» відбулася акція пам'яті загиблих через війну українських дітей

Фото, відео

У Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії на території Національного заповідника «Софія Київська» з ініціативи першої леді Олени Зеленської відбулася акція, присвячена пам'яті українських дітей, чиє життя забрала війна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Президента.

Зазначається, що цього року через російську агресію в Україні загинула вже 261 дитина. На захід були запрошені близькі загиблих. Зокрема, тітка 13-річного Єлисея Рябоконя, якого розстріляли в авто при спробі евакуюватися із села Перемога на Київщині.

Серед присутніх був і Олег Федько, поліцейський з Херсонщини. Двоє його дітей – шестирічна Софія та півторарічний Іван, а також дружина й батьки загинули від рук загарбників, коли намагалися виїхати з Нової Каховки.

У акції також взяли участь представники дипломатичного корпусу різних країн.

Присутні розвісили на деревах дзвіночки, які символізують голоси вбитих дітей.

У «Софії Київській» відбулася акція пам'яті загиблих через війну українських дітей / Фото: ОП

Олена Зеленська оголосила хвилину мовчання за загиблими та звернулася до батьків і родичів.

«Сьогодні серед нас люди, які втратили найдорожче. Батьки. Мені бракує слів, щоб сказати, як я співчуваю. Усі слова зараз можуть бути банальними й зайвими. Дозвольте просто побути з вами, розділити цей біль. Ваші історії знає вся країна, і ви не самі. Ви маєте знати, що ви – важливі. Ви були найважливішими людьми для ваших дітей. Тож бережіть себе заради них. Вони б цього хотіли», – наголосила дружина Президента.

Вона також звернулася до іноземних дипломатів: «Прошу вас і ваші країни робити все, щоб в Україні не гинули діти. Я впевнена, що світові це до снаги».

Читайте також: Внаслідок збройної агресії рф в Україні отримали поранення 465 дітей

Як повідомлялось, Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії заснувала Генеральна асамблея ООН. Він відзначається щороку 4 червня. Україна приєдналася до відзначення цієї дати у 2021 році.