Валерій Танцюра, керівник Служби у справах дітей та сім’ї КМДА

Ми супроводжуємо сиріт аж до того часу, поки вони зможуть самостійно давати собі раду

При київській мерії діє служба, яка дає шанс кожній родині на подолання кризових ситуацій, а дітям сиротам – шанс на соціалізацію в сім’ї.

На столі очільника столичної «Служби у справах дітей та сім’ї» Валерія Танцюри лежать кілька гарних фігурок – маленьких різнокольорових чоловічків.

- Вам подобаються фігурки? – голова служби зненацька заходить у кабінет, перехоплює мій погляд, вибачається за запізнення (готується фестиваль для дітей з інвалідністю, виникли певні форсмажори). – У нас такі самі поверхом нижче в кабінеті психолога. І я маю кілька екземплярів, на випадок спілкування.

- Та, признайтеся, що й самі ними бавитеся під час мозкових штурмів, – кажу я.

- Буває, – один із засновників скаутського руху в Україні посміхається, і я думаю, що чому-чому, а чесності у скаутів вчать. 

92% ДІТЕЙ-СИРІТ У КИЄВІ ЖИВУТЬ У СІМ’ЯХ 

- Пане Валерію, Київ допомагає жителям по різних напрямках та програмах. Хто ваші клієнти? 

- Наші клієнти – це сім’ї, які або достатньо зрілі, щоб розповісти нам про свої проблеми і звернутися по допомогу, або настільки проблемні, що про них заявляють сусіди. У нас ведеться облік сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Якщо в поле зору потрапляє якась дитина, яка, за даними сусідів, потерпає, ми одразу просимо соціальну службу прийти і перевірити інформацію. Проводиться обстеження умов проживання.

Наші клієнти – це також діти, які залишилися без піклування батьків. У столиці 2400 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них біологічних сиріт – відсотків 20. Інші – це діти при живих батьках, позбавлені батьківського піклування та ін.

Крім того, у нашому віданні – питання протидії насильству і торгівлі людьми.

- Як саме Київ допомагає сім’ям та дитині? По яких напрямках, за якими програмами?

- Давайте зробимо правильний акцент. Дитину виховує сім’я. І сім’я або спроможна виховувати дитину, або неспроможна. У сім’ї є кілька основних функцій. Крім репродуктивної функції, економічної функції, є ще функція виховання, рекреаційна та інші. І якщо якісь функції страждають, тобто щось стається, хтось із членів сім’ї захворів, або у когось психологічні проблеми, або народилися маленькі діти і батьки не можуть вчасно перелаштувати життя в нових умовах, не знають, як виховувати дитину – то сім’я втрачає здатність виконувати свої функції. Ми кажемо, що то дисфункціональна сім’я, і наше завдання – допомогти сім’ї відновити функціональність.

Причому, матеріальний достаток абсолютно не має ніякого значення. Деколи заможні сім’ї плачуть, незважаючи на можливості. А є багатодітні сім’ї, де дохід невисокий на одну особу, і вони прекрасно живуть і задоволені тим, що є. Насправді, це хороші навички: вміти розпоряджатися тим, що Бог дав.

Сім’ї, які стали нашими клієнтами, ми тримаємо в полі зору весь час. У нас є кілька програм, спрямованих на популяризацію сімейних цінностей. У ці слова – “цінності” – вкладають різний сенс. Ми вважаємо, що головні цінності сім’ї – це відповідальність, взаємодопомога, повага, розуміння та ін. І для того, щоб це популяризувати, ми організовуємо до різних свят масові заходи. А коли сім’я приходить з дітьми, бачимо, як вони спілкуються. Проблемні родини одразу помітно.

Спільні виїзди, майстер-класи, фестивалі – це все працює і для подружжя, і для нас, щоб м’яко проводити їх крізь кризи.

Тож, говорячи про програми підтримки, підкреслю: вони спрямовані на попередження соціального сирітства. Це важливе завдання – раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. І це дуже допомагає мінімізувати негативний вплив на дітей, які знаходилися в такій сім’ї. І якщо вже так сталося, що ми змушені забирати дитину, то робимо все, щоб дитина потрапила в сімейні форми виховання.

От у нас 92 відсотки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в нових сім’ях. Це сім’ї опікунів, родичів, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, патронатні сім’ї. Навіть – діти з досить складними формами інвалідності, шестеро таких перебувають у приватному малому груповому будиночку. Там дітки з церебральним паралічем, іншими нозологіями виховуються…

- 92% – в сім’ях... Це майже, як у благополучній Скандинавії, де сироти – всі в родинах. Розкажіть про будинки сімейного типу.

- Бути вихователем дитячого будинку сімейного типу – це дуже непроста робота. Люди беруть на виховання чужих дітей (від п’яти дітей одночасно). І хоча місто дає умебльовану квартиру площею до 200 кв.м і автомобіль, на кожну дитину сім’я отримує соціальні виплати з держави (близько 6 тис. грн), плюс заробітна плата одному з батьків – але це дуже велике навантаження. І хоча з боку соціальних працівників є всебічна підтримка, хтось не витримує.

Іноді буває так, що ми батькам дякуємо – і шукаємо нових. І знаходимо. У нас зараз 32 дитячі будинки сімейного типу, там виховуються близько 250 дітей-сиріт. Умови всі є, і побутові, й для розвитку – велосипеди, комп’ютери.

Зараз працюємо над тим, щоб влаштувати ще 8 відсотків (це близько 200 дітей) у сім’ї. І хоча черги на усиновлення серед киян великі, й ми готуємо майбутніх батьків – не всіх виходить влаштувати. Це або брати і сестри, яких по чотири-п’ятеро, а ми не можемо їх розривати, і вони повинні бути усиновлені або влаштовані в сім’ї разом. Або це вже досить дорослі діти – 16-17-річні, таких не часто усиновлюють. Їм дуже складно. Навіть якщо ми їм пропонуємо якусь сім’ю, вони не завжди йдуть назустріч. З ними складно. То вже вони проживають у соціальних гуртожитках для таких дітей.

У Києві два подібних гуртожитки. Там живуть діти з 15-річного віку. Вони навчаються, мають свій дохід, державні виплати. І під супроводом соціальних працівників, дорослих людей вчаться жити самостійно. Умови створено – проживають у двомісних номерах, все є для побуту.

У такому гуртожитку невеличкі квартирки, розташовані в багатоквартирному будинку. Ми так обладнали один з них, що весь під’їзд – це наш заклад. Там є керівництво і психологи, і соціальні працівники. В кімнатах живуть самостійно.

Іноді я приходжу. Складно дітям, які проживали дуже тривалий час у непростих сім’ях. Їх треба навчати облаштовувати свій побут, своє життя, рахувати свої гроші, вчитися за собою прибирати.

- Скажіть, до якого віку ви ведете дитину-сироту? Як довго вона може розраховувати на цей гуртожиток?

- До 23 років. Але у нас є програма супроводу молодих людей із числа дітей-сиріт. Оскільки молодіжний вік визначений законодавством до 35 років, то супроводжуємо, аж поки людина не почне давати сама собі раду. Теоретично ми знаємо всіх молодих людей з числа дітей-сиріт.

Зараз є програми, за якими ми забезпечуємо житлом дітей-сиріт – і муніципальні, і є субвенція з Державного бюджету. Спочатку за рахунок субвенції купували квартири, але зараз у готовому будинку квартири купити вже неможливо, тому держава відшкодовує вартість житла – і людина вже може купити квартиру не в Києві. А тут уже ж ринок, і є можливість вибору.

Останній раз, ще при покійному Олександрі Омельченку, у місті забезпечили всіх дітей-сиріт житлом. Тоді на 2006-й, докризовий рік можливості бюджету дозволили. А потім давали дві-три квартири на рік. Тож накопичилося більш як 300 дітей у черзі, й зараз ми цю чергу значно скоротили, за кошти Києва – починаючи з віку 35 років і нижче, а за кошти субвенції – від 23-річного віку.

- Виходить, якщо дитина працює, то може стати на ноги за допомоги громади.

- По-різному. Коли виявляється, що у когось немає необхідних документів, паспорту, то соціальні працівники допомагають зібрати їх, відновлюють документи для того, щоб забезпечити право на житло. 

- Повертаючись до теми про сім’ї. Вони самі звертаються до вашої служби, чи сусіди повідомляють про негаразди?

- Якщо сім’я сама звертається – це добре, у неї є потенціал. Якщо звертаються сусіди (скаржаться на скандали, бійки, плач дітей), тут трошки більше роботи. Але ми не маємо права взяти сім’ю під супровід без її згоди. Люди самі повинні усвідомити, що у них є проблеми.

Якщо звернулася родина, то ми разом складаємо план соціального супроводу, згідно з яким протягом тривалого часу сім’ї виконують певні рекомендації соціальних працівників, психологів. І таким чином разом долаємо ці труднощі. Якщо сім’я категорично відмовляється, то допомогти такій сім’ї дуже важко. Близько 20 тисяч сімей у нас в полі зору.

Якщо ми дивимося, що порушуються права дитини, тоді ставимо питання про відібрання дитини. Зараз понад три сотні дітей, батьки яких не позбавлені батьківських прав, тим не менше – діти відібрані від батьків і проживають у наших центрах реабілітації.

У нас є два наших муніципальних центри реабілітації і три приватних.

НА БАТЬКІВ, ЯКІ ЛИШИЛИ НЕМОВЛЯТ У САЛОНІ АВТО І ПІШЛИ, МОЖНА СКЛАДАТИ ПРОТОКОЛ

- Раніше вважалося, що скаржитися на сусідів соромно. Чи стає нормальним для сусідів повідомляти, що з дитиною за стіною можуть бути проблеми?

- Так. Ми майже щодня отримуємо через гарячу лінію повідомлення, що можливі проблеми із дітьми. Поворотним пунктом став трагічний випадок, коли мати залишила двох маленьких дітей зачиненими на 9 днів. Одна дитина, на жаль, померла від голоду, інша вижила. І сусіди казали, туди приходила поліція, але вони не мали права відчиняти двері. Тож зараз ми проаналізували разом із поліцією цю ситуацію і дійшли згоди: краще відкрити двері й перевірити. 

Або, наприклад, евакуатор евакуює машину, яку не так припарковано. А там тоноване скло, і виявляється, що всередині машини було немовля. Батьки категорично не праві, коли залишають немовля в салоні автомобіля. Бо це називається “залишення дитини в небезпеці”. Коли дитина в салоні без нагляду – винні батьки, але під час евакуації частину відповідальності несуть ті, хто авто евакуює.

Я вважаю, слід рятувати дитину. Складати протокол на тих дорослих, які залишили дитину в небезпеці.

Такі речі трапляються частіше, ніж ми уявляємо. І ми нещодавно ще раз проводили спільну нараду з поліцією, управлінням, яке займається евакуацією транспорту, і розставили крапки над «і». Усім паркувальникам сказали так: дивіться, підсвічуйте ліхтариками, якщо є дитина – одразу викликайте поліцію, і нехай поліція вирішує, що з цією дитиною та її батьками робити.

- Чому для дитини благо народитися в Київському столичному пологовому будинку?

- По-перше, а чому благо народитися в Києві? А чому, наприклад, не у Хмельницькому благо народитися?

Не повинно так бути, що в Києві “благо” народитися, а в іншому місці – “не благо” народитися. Зараз же процес децентралізації, то нехай кожна громада, навіть громада, де кілька десятків тисяч громадян, дбає про те, щоб їх народжені діти почували себе щасливішими. У компактній громаді можна швидше вирішити всі питання, аніж у великому місті. Але факт залишається фактом: у столиці дитячі лікарні відремонтовані, добре обладнані.

Київ – більші можливості, але це повинно бути стандартом. І Київ цей стандарт забезпечив.

У столиці зараз запроваджується програма раннього втручання. Програма передбачає обстеження на етапі вагітності, так, щоб можливі відхилення від нормального розвитку плоду виявити ще на етапі вагітності. І почати працювати з сім’єю і жінкою так, щоб мінімізувати можливі негативні наслідки здоров’я для немовляти і попередити відмову від новонародженого. Якщо, наприклад, народжується дитина з інвалідністю, – щоб сім’я була до цього готова і не вважала, що це якийсь вирок і треба відмовлятися від немовляти. Ця система раннього втручання починається з медицини, потім підключаються соціальні працівники, і триває комплексна робота. Тобто, з одного боку – лікарі, з іншого боку – соціальні працівники, які допомагають батькам. Дитина залишається в сім’ї. 

Для дитини головне – сім’я, і тут уже чи Київ, чи не Київ, якщо сім’я спроможна виховувати дитину, якщо дитина очікувана, то оце найголовніше – сімейна любов та турбота.

- А як ви підтримуєте багатодітні сім’ї? 

- Спочатку цифри. У нас у місті понад вісімнадцять з половиною тисяч багатодітних сімей, де виховується понад 58 тисяч дітей. Це ціле містечко багатодітних сімей. Держава гарантує підтримку сім’ям, які народили троє і більше дітей. Пільговий проїзд, комунальні витрати, виплати державної соціальної допомоги. Місто нагороджує подяками київського міського голови багатодітних мам, татусів, проводить заходи та сімейні свята щонайменше чотири рази на рік. А для тих, хто отримав звання мати-героїня, є окрема муніципальна премія – в десятикратному розмірі від прожиткового мінімуму.

- Гаразд. Давайте поговоримо про домашнє насильство. Перший притулок з'явився у Києві років двадцять тому. Яка нині в Києві ситуація з притулками? 

- Якщо говорити мовою цифр, то інформаційні кампанії, розголос проблеми дали дуже багато. Якщо в 2018-2020 роках жінок, які заявляли, що постраждали від домашнього насильства, було близько восьми з половиною тисяч, то за неповний 2021 рік звернень від них було понад 25 тисяч. В умовах карантину маємо близько 75-80 звернень на добу.

Але свідомість жінки – це одне, друге – у нас є оптимально організована відповідь для постраждалих. Два роки тому заступницею голови КМДА стала Марина Хонда, вона одразу активно почала підтримувати роботу в цьому напрямку. Був реорганізований центр жінок у Центр гендерної рівності й протидії насильству в сім’ї та створена спеціальна служба консультування. Було повністю перезавантажено роботу притулку, створено дві кризові кімнати. Це було зроблено дуже швидко. Виділено кошти і розпочато ремонтні роботи в приміщеннях, де будуть ще притулки для постраждалих.

Крім того, відкрито в Дарницькому районі так звану “зелену кімнату”, де є можливість працювати з дитиною, яка виявилася свідком насилля або сама стала жертвою насилля, де можна в спеціальних умовах опитувати дитину, і результати цього опитування можуть бути використані під час судового засідання. Зараз у співпраці з ЮНІСЕФ ми почали роботу щодо відкриття барнахусу, це також місце комплексної роботи з дитиною, яка стала свідком або потерпає від насилля. ЮНІСЕФ погодився надати спеціальну апаратуру, ми зробимо ремонт приміщення, і таким чином у нас будуть технічні можливості для більш якісної роботи з такою категорією дітей. Зрештою, ухвалення програми протидії домашньому насильству на 2022-2024 роки гарантує постійний розвиток можливостей та захисту для жінок.

МИ ПРИЙМАЄМО ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПОТРАПИЛИ В РАБСТВО, З ІНШИХ РЕГІОНІВ, ЩОБ ДОПОМОГТИ МВС ПРОВОДИТИ РОЗСЛІДУВАННЯ

- Запобігання торгівлі людьми – частина вашого функціоналу. Невже у Києві є такі ситуації? І невже це можливо в Україні? 

- Так, ми проводимо цю роботу, є статистика щодо тих, хто став жертвою сучасного рабства. Наприклад, люди, які тимчасово не мають роботи, люди, які втратили місце проживання, як правило, приїздять до великих міст. І «роботодавці», які зацікавлені в дешевій робочій силі, знають, де таких людей знаходити, і дуже часто у таких людей відбирають документи і їх змушують працювати.

Щодо використання рабської праці – це може бути як на території України, так і за кордоном. Праця людей може бути використана на будівництві або сільськогосподарських роботах тощо. Люди фактично позбавлені можливості вільно пересуватися, спілкуватися з рідними, отримувати медичну допомогу.

Восени поліцією з рабства в Дніпропетровській області було звільнено понад двісті осіб, вісімнадцять з яких було привезено до Києва для проведення слідчих дій. 

- Це кияни? 

- Ні, але вербування людей відбувалося на київському вокзалі. Тому їх привезли до Києва, щоб можна було проводити слідчі дії, де відкрито кримінальне провадження.

Цей випадок не поодинокий – пару років тому ми навіть прийняли в Києві близько 100 таких осіб із Одеської області. Їх перемістили автобусами в Київ, ми їх тут розмістили, забезпечили медичним обслуговуванням – бо хтось мав туберкульоз, інші хвороби. І ми за кілька днів повністю обстежили їх, надали медичну допомогу, посприяли у відновленні документів, якщо кому треба було, і одяг надали тощо. Поліція ж паралельно проводила слідчі дії. Потім ми в партнерстві з громадськими організаціями забезпечили повернення постраждалих додому. За місцем перебування вони отримали соціальну підтримку.

І для того, щоб людина отримала державну допомогу, ми здійснюємо процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Такий статус з 2014 року встановлено для 81 особи по Києву.

Працюємо ми разом з громадськими організаціями – це і МОМ, ОБСЄ, спілка А21 Україна, благодійний фонд «Карітас-Київ». Ну, і проводимо профілактичну роботу серед учнівської, студентської молоді, роз’яснювальну роботу: якщо ви шукаєте десь оголошення про роботу, то дивіться – документи нікому не давайте, питайте, перевіряйте. Щоб не вийшло так, що вас запросили на роботу, а по прибуттю у вас паспорт забрали, а потім змусили примусово працювати.

На території Києва працює медично-реабілітаційний центр МОМ для постраждалих осіб, де жертви торгівлі людьми отримують комплекс послуг і потім повертаються до звичайного життя. 

- Скажіть, а вдалося вам дійсно врятувати якісь проблемні сім’ї, коли повернення дітей відбулося? 

- Таких випадків дуже багато. Але я розкажу нетипову історію. Одинадцятирічну дівчинку вилучили із сім’ї, де мати не створила належних умов для виховання. Там бруд, описували помешкання – це страшно. Дівчинка перебувала в центрі реабілітації. Вона добре розвинена і заявляла: «Я вообще не понимаю, почему меня забрали из дому, меня все устраивает, я люблю свою маму, мне было все хорошо. И, вообще, пришли социальные работники, они как-то так выглядели – не как социальные работники. И я буду жаловаться директору школы, вы знаете, кто мой директор школы, мой директор школы очень известный». Я послухав її: дівчинка не вважає себе обділеною, не вважала, що живе в поганих умовах (хоча опис умов вражав, і можливо, вона просто не знала, що таке хороші умови). Але тим не менше: вона розумна, вихована, зі своєю точкою зору. Соціальні працівники працювали з мамою, вихователі центру реабілітації з дитиною, ми її згодом повернули в сім’ю. 

- Ви на початку розмови сказали, що незабаром буде фестиваль для дітей з інвалідністю. Розкажіть детальніше. 

- Цьому фестивалю вже 30 років. У Києві більш як 10 тисяч дітей, молоді з інвалідністю, близько 2 тис. стоять на обліку центрів соціальних служб, де з ними проводиться робота з соціальної реабілітації. І на цьому фестивалі діти з різними нозологіями беруть участь у 15 номінаціях – це образотворче мистецтво, співи, театр тощо, й у фінальній частині беруть участь більш як тисяча таких дітей. Спочатку проводяться районні конкурси, потім проходить загальноміський конкурс, і днями будуть нагороджувати переможців – близько 150 дітей, по 10 у кожній номінації. Потім нагороджуватимемо батьків, які допомагають своїм дітям. Приїде Марина Хонда, депутати Київради, зокрема, Марина Порошенко, які стануть амбасадорами фестивалю цього року, а дітки отримають свої нагороди з рук членів журі. 

ПОСТСКРИПТУМ

Раніше, коли говорили про життя киян та очевидні переваги жителів столиці, то додавали, мовляв, нічого дивного – тут великий бюджет. Але спостерігаючи за керівниками тих чи інших напрямків муніципалітету, добре розумієш, що справа не лише в грошах. Сьогоднішня столична влада радо підтримує й розвиває будь-яке добре започаткування чи традицію. Перший шелтер для жінок тут облаштовано два десятки років тому. А сьогодні їх – мережа, все залежить від натхнення та відповідальності. Ветерани АТО з усіх регіонів хочуть жити в столиці, бо ж муніципальні програми забезпечують комфорт. Багатодітні сім’ї кажуть про переваги життя в столиці. І те саме – люди з інвалідністю. І діти-сироти. Але у чомусь має рацію Валерій Танцюра: за умов децентралізації ніхто не заважає запозичувати найкращі столичні практики регіонам. Можна розвивати свідомість чиновників. Можна відчувати пульс містян. І тоді звання жителя будь-якого містечка буде звучати так само, як звання киянина.

Олена Мігачова, Київ

Фото Олени Худякової