Проєкт «Шукай»: у столиці з'явилася мініскульптура «Київська гривня»

Фото

У рамках проєкту «Шукай» у столиці відкрили тридцять першу мініскульптуру «Київська гривня».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, розміщена вона на фасаді Національного музею історії України.

“Це злиток. Справжня гривня мала вид ромбовидного шестикутника, як на логотипі Національного банку України. В Києві ці гривні відливали зі срібла. Вага кожної такої гривні була 160 грамів і цими грошима користувалися у так званий безмонетний період. Наприклад, за дві такі гривні можна було придбати коня. Оригінальна гривня - 8 сантиметрів, а нашу ми трішки збільшили для того, щоб можна було її роздивитися, - 12 сантиметрів. Злиток розміром як пів долоні, оригінальний, - він був настільки надійною валютою, що люди накопичували гроші, накопичували свій капітал. І ми теж сподіваємося, що люди, які будуть терти нашу скульптурку, теж будуть це робити”, - зазначила автор проєкту "Шукай" Юлія Бевзенко.

Вона повідомила, що скульптурка вилита з бронзи скульптором Юрієм Білявським.

“Найбільша колекція в Україні гривень київського типу в Україні зберігається тут, в Національному музеї історії України, який зробив усе для того, щоб у нас вийшло встановити на історичній будівлі, на пам’ятці архітектури цю скульптурку”, - сказала Бевзенко, подякувавши музею за співпрацю.

Завідувачка сектору нумізматики, фалеристики, медальєрики та боністики Національного музею історії України Зінаїда Зразюк зазначила, що київська гривня - “досить цікаве явище в грошовому обігу нашої держави”.

Читайте також: Бронзова пальмочка: у столиці з’явилась ще одна мініскульптура

“Після кількох десятків років просування грошей на нашій території вони майже зникають з обігу і натомість починають ходити такі великі срібні нерозмінні злитки гривні. Вони починають своє існування десь наприкінці ХІ сторіччя. І цей безмонетний період тривав на нашій території до ХІV сторіччя. Чому саме Київська гривня? Вважається, що саме місцем виготовлення цих гривень був Київ. І саме тут, на території цього дитинця, де ми знаходимося, знаходився княжий палац і біля нього знаходилися будівлі найбільш багатих і найвпливовіших людей того часу. Відповідно, на цій території з 1635 року, коли вперше Петро Могила починає розбирати завали Десятинної церкви, яка була зруйнована у 1240 році, знаходять перший такий злиток - гривню. Відтоді на розкопках, які проходили на нашій території, було знайдено 33 отакі давньоруські гривні. Багато з них зберігаються у фондах нашого музею”, - розповіла Зразюк.

Вона зауважила, що саме та гривня стала прототипом теперішньої національної валюти України.

Також Бевзенко зауважила, що встановлена скульптурка має прикмету: “Мене потреш - гривню збережеш”.

“Терти можна де вам подобається”, - зауважила вона, додавши, що більше про скульптурку можна дізнатися, зчитавши QR-код з таблички поруч з “Київською гривнею”.

У столиці відкрили мініскульптуру «Київська гривня» / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

За словами Зразюк, у Національному музеї історії України зберігається одна з найбільших колекцій на території України і колишнього Радянського Союзу, яка налічує 110 монетних гривень.

Проєкт "Шукай" об'єднує вже 30 скульптурок, присвячених символам Києва. Це - мініатюрна котлета по-київськи, київський каштан, золота туфелька Сержа Лифаря, гелікоптер Сікорського, велосипедист, київське сухе варення, київський слоник та інші.

Автор проєкту анонсувала відкриття ще кількох мініскульптур в Києві цього року, проте не уточнила, скільки і які саме, аби зберегти інтригу.