Ткаченко вимагає розслідувати, хто дав «дозвіл» на знищення будинку Уткіна

Правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування щодо того, хто дав «дозвіл» на знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

"Знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – варварство. Тим більше, що ця будівля, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входить в історичний ареал забудови міста. Я сам – корінний киянин і немало моїх відряджень чи подорожей країною починалися саме з залізничного вокзалу. Кожного разу під’їжджаючи до привокзальної площі – звертав увагу на цю будівлю. Вона виділялась – прибутковий будинок Уткіна, якому більше, ніж 120 років. Тепер його знесли. Для того, щоб побудувати черговий готель чи ТРЦ", - написав Ткаченко.

Він зазначив, що це самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, і за це передбачена кримінальна відповідальність. Ткаченко запевнив, що МКІП не давало жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі, тому однозначно виступає проти і вже здійснює перевірку.

"Але те, що таке могло статися, говорить про системну та ніби онкологічну проблему з хаотичною забудовою і знищенням історичних пам’яток. Метастази порушень досягли критичної стадії для столиці. У міністерстві ми ініціювали розробку законопроєкту щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини", - заявив міністр.

Ткаченко зазначив, що законопроєкт підготовлено, він зареєстрований під № 4561 і ним передбачено внесення змін до законодавчих актів щодо упорядкування культурної спадщини, щодо повноважень місцевої влади в цьому питанні і щодо відповідальності за знищення чи пошкодження пам’яток. Аж до реального строку та мільйонних штрафів. За його словами, це так званий законопроєкт проти хаотичної забудови.

Читайте також: У Києві знесли будинок Уткіна: поліція почала розслідування

Ткаченко вважає, що Рада має розглянути його якомога швидше, аби в країні нарешті з’явився справжній механізм спротиву руйнації об’єктів культурної спадщини.

"Тим часом правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі. Бо готелів та покерних клубів в Києві стає все більше, а от того, чим столиця пишалася сторіччями, – все менше", - додав міністр культури та інформаційної політики.

Як повідомлялося, за фактом демонтажу будинку Уткіна в Києві розпочато кримінальне провадження.

Прибутковий будинок Уткіна - історична будівля в центрі Києва, біля залізничного вокзалу. Архітектор - Олександр Вербицький. Будинком володів купець 2-ї гільдії Іван Якович Уткін, що займався продажем олійних фарб.