СБУ спіймала у Києві проросійських пропагандистів, які закликали до поділу України

Фото

Діяльність групи проросійських провокаторів, які закликали до порушення територіальної цілісності України, припинила Служба безпеки у столиці.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Пропагандисти, один із яких має російський паспорт, знімали та поширювали в інтернеті сепаратистські матеріали і сприяли розпалюванню міжнаціональної ворожнечі. Зловмисники, зокрема, агітували за порушення державних кордонів та створення на території окремих областей України псевдодержавних утворень", - йдеться у повідомленні.

Крім того, встановлено, що зловмисники часто були учасниками маніпулятивних сюжетів на російських пропагандистських телеканалах. Експертиза засвідчила, що відзняті зловмисниками відеоматеріали містять публічні заклики до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Під час слідчих дій за місцями проживання і тимчасового перебування учасників групи правоохоронці вилучили антиукраїнські матеріали, сценарії та звіти про антидержавні інформаційні кампанії, гроші, надані спонсорами з РФ, носії інформації та заборонену літературу, а також пам’ятні відзнаки Московського вищого військового командного училища.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України, слідчі СБУ повідомили про підозри організатору групи та його спільнику.

Читайте також: Контррозвідка СБУ затримала одесита, який закликав до сепаратизму

Тривають слідчі дії. Перевіряється інформація щодо можливої причетності окремих російських політсил та громадських організацій до фінансування антиукраїнських пропагандистських акцій.