Маловідомі картини й фото: експозиція про художницю Примаченко у київському метро

Неординарний проект триватиме до 23 лютого і доступний для всіх пасажирів столичного метро

У вестибюлі станції метро "Золоті ворота" відкрився художньо-документальний проект до 110-річчя української художниці Марії Примаченко та Дня соборності України – “Жіночий вимір: Марія Примаченко”.

Укрінформ відвідав офіційне відкриття експозиції та дізнався, чим дивуватимуть організатори чергового проекту, присвяченого творчості художниці.

Захід відкрив своїм виступом музичний гурт "Шпилясті кобзарі" – хлопці виконали кілька композицій, після чого розпочалась традиційна частина з промовами від організаторів.

"Зазвичай, виставки Марії Примаченко – це тільки картини. І всі знають про її фантастичних звірів, про дивоквіти. Тут же ми разом з музеєм-архівом (Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України – прим.) зосередилися більше на документах і якихось унікальних речах, що їх раніше не показували. Долучили також її колег і родину, які надали фотографії, малюнки", – зазначила присутня на відкритті речниця Київського метро Наталка Макогон.

Наталка Макогон

Виставку умовно можна розділити на дві частини – надруковані стенди з архівними документами, фотографіями художниці та дитячими малюнками, створеними за мотивами творчості Примаченко, а також самі роботи художниці, створені мисткинею на початку свого творчого шляху в 1930-х роках.

Організатори зауважили, що оригінали робіт "дивом уцілили" з повоєнних років та неушкодженими були передані на зберігання до Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. На виставці відвідувачі зможуть побачити три роботи Примаченко – їх окремо розмістили за склом у вестибюлі.

"Підготовка тривала впродовж місяця. Нам було дуже приємно працювати, тому ми були занурені в цей процес майже цілодобово. Це був постійний контакт із мистецькими школами України, з художніми школами, з викладачами. І тепер ми повинні всім їм подякувати, підготувати листи вдячності та запросити до Києва, щоб побачити роботи", – відзначила директор архіву-музею Олена Чижова.

Олена Чижова

До проекту долучили понад сотню дитячих малюнків за мотивами творчості художниці.

"Ми звернулись в усі обласні центри нашої країни з такою ідеєю – щоб поруч з архівними документами розмістити роботи дітей з різних куточків нашої країни, які малювали і надихались роботами Примаченко. Сьогодні на цій виставці представлено майже 120 дитячих робіт – це Луганськ, Полтава, Харків, Рубіжне, Дніпро, Київ та інші", – зазначила Чижова.

"Цікавим є те, як діти її творчість сприймають, що, мовляв, Марія Примаченко – це не людина, яка жила 110 років тому, а їм здається, що вона сучасна дівчина, яка класно малює і є модною ілюстраторкою", – додала речниця київського метро Наталка Макогон.

На стендах автори проекту також розмістили портретні фотографії Примаченко, які свого часу на зберігання до архіву-музею передав кінооператор Олександр Антипенко.

Крім того, до організації проекту долучилася й правнучка мисткині Анастасія Примаченко – вона надала унікальні матеріали з родинного архіву.

"Я ще досі якось по-новому досліджую Марію Примаченко. Навіть сьогодні, коли я прийшла сюди, до мене підходять люди і розповідають якісь цікаві факти, про які я не знала", – поділилася враженнями правнучка художниці.

Організатори експозиції зауважують: проект ставить за мету привернути увагу та показати потужний інформаційний потенціал архівів, котрі значною більшістю українців сприймаються "законсервованими" та досить закритими установами.

Тетяна Баранова

"Я думаю, що такий формат виставки і для архівістів, і для наших громадян, мабуть, дуже незвичний. І ми прийняли таке рішення, тому що архівна служба відкрита. І якщо до нас не приходять і не цікавляться – ми вирішили іти до людей, до народу, щоб якомога більше людей знали історію, поважали та шанували наших найкращих особистостей України", – додала голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова.

Сам проект триватиме до 23 лютого і доступний для всіх пасажирів столичного метро.

Олександра Жаркова, Київ

Фото: Сірик Анатолій