У Києві - 85 тисяч хворих на цукровий діабет

У Києві на обліку перебуває 85 тисяч хворих на цукровий діабет, з них близько 15 тисяч потребують інсулінової терапії.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню Департаменту охорони здоров’я Києва Галина Зборомирська.

“У Києві нараховується 85 тисяч хворих на цукровий діабет. Із загальної кількості 15 тисяч потребують забезпечення інсулінами. На сьогодні усі кияни, які мають інсулінозалежний діабет забезпечені препаратами у повному обсязі. З держбюджету було виділено на реімбурсацію близько 45 млн грн, із міського бюджету — близько 50 млн грн”, - поінформувала Зборомирська.

За її словами, окрім забезпечення інсулінами, з міського бюджету виділено близько 14,5 млн грн на виконання інших заходів міської програми “Здоров’я киян”.

“Ці кошти направлено на програми лікування пацієнтів з цукровим діабетом та на профілактику ускладнень цього захворювання. Зокрема, для профілактики важких гіпоглекемій у дітей з цукровим діабетом закуплено препарати на суму близько 500 тисяч грн. Також забезпечено глюкометрами та тест-смужками дітей та вагітних на діабет на суму понад 2 млн грн”, - зазначила Зборомирська. 

Вона також підкреслила, що усі 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги Києва отримали тест-смужки для скринінгу щодо наявності цукрового діабету.

Читайте також: У Києві пройде соціальна акція для пацієнтів з цукровим діабетом

Як повідомляв Укрінформ, у регіонах України хворі на цукровий діабет не отримують інсуліну, бо закінчилися кошти на закупівлю цих препаратів. За інформацією представників Міжнародної діабетичної асоціації України, на стовідсоткове забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом потрібно один  мільярд 350 мільйонів грн.

Всесвітня організація охорони здоров'я у 1992 році визнала діабет неінфекційною епідемією і оголосила 14 листопада Всесвітнім днем боротьби з цукровим діабетом. З 2007 року в усьому світі цей захід проводиться під егідою ООН.