У Києві відкрилась виставка "100 років сусідства: Україна і Польща"

Фото

У Києві відкрилась фотодокументальна виставка "100 років сусідства: Україна і Польща", присвячена відносинам між країнами.

На відкритті виступив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця виставка відкривається для публічного огляду, тут мають бути не лише представники офіційної влади Польщі чи України. В першу чергу ця виставка - для людей. Ми бачимо, що з кожним роком кількість польських туристів в Україні більшає, і я думаю, що це якраз стане прекрасним фактом для того, щоб ми всі усвідомлювали, що нас об'єднує набагато більше, ніж роз'єднує", - зазначив Розенко.

Біля київського Головпоштамту відкрилася виставка "100 років сусідства: Україна і Польща" / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Виставка складається із 20-ти банерів, присвячених ключовим етапам українсько-польських відносин - починаючи від Першої світової війни і до сьогодення.

"Виставка показує, як багато спільного між українцями та поляками, наскільки схожою є ця історія. Українці і поляки боролися за свою незалежність, вдавались до схожих методів боротьби. Українці і поляки страждали від іноземного поневолення. На жаль, українці і поляки чинили схожі злочини по відношенню одне до одного", - наголосив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Читайте також: У штаб-квартирі ООН у Відні пройде Тиждень України

В експозиції використані фото та документи з архівів Музею української революції 1917-1921 років, Центру досліджень визвольного руху, Галузевого державного архіву СБУ,  Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", Ценрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного історичного архіву України у м.Львові, Польського інституту національної пам'яті, Національного цифрового архіву Польщі, а також особистих архівів Віталія Скальського, Ярослава Тинченка, Дмитра Понамарчука, Богуміли Бердиховської та Юрія Гаврилюка.

Виставка діятиме на Хрещатику, біля Головпоштампу, до середини січня 2019 року.