Столичні будівлі прикрасять Самчиківським розписом

Київські будівлі прикрасять Самчиківським розписом в рамках соціального арт-проекту «Мистецтво в кожен дім».

Про це Укрінформу повідомила співачка, художниця Анжеліка Рудницька, яка спільно з Мистецькою ініціативою UAMAZE реалізує проект, покликаний популяризувати українське декоративне мистецтво.

«В ході проекту киянам було надано можливість запропонувати до розпису міські об'єкти, які б вони хотіли прикрасити чарівним розписом. Всього було запропоновано близько 20 різноманітних об'єктів, з яких було обрано 3», - повідомила вона.

Зокрема, в рамках проекту будуть благодійно розписані: дитячий клуб "Соняшник" на Подолі, де діти навчаються мистецтву, гончарству та грі на бандурі; дитяче відділення київського міського онкологічного центру, де лікуються діти з усієї України; дитячий садочок "Перлинка" для дітей з затримками розвитку в м. Біла Церква.

Створювати красу на будівлях буде майстер Самчиківського розпису Віктор Раковський спільно з учнями, які опановують це мистецтво на курсах UAMAZE.

Рудницька повідомила, що акція стартує 10 серпня о 15:00 - саме тоді розпочнеться розпис фасаду дитячого клубу "Соняшник", що на вулиці Андріївська, 8/12. Також 12 і 13 серпня відбудеться розпис дитячого відділення міського онкологічного центру на вул. Верховинній.

Читайте також: OperaFest Tulchyn: Гройсман розповів, як зробити привабливим маленьке місто

Як відомо, Самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва, започаткований у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області, де здавна хати розмальовували рослинними візерунками, які вважались оберегами. Розпис переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий.