У Києві від ботулізму померла жінка

У Києві зареєстровано смертельний випадок ботулізму.

Про це повідомляє столичне управління Держпродспоживслужби.

"У Києві зареєстрований випадок захворювання на ботулізм у мешканки столиці", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що випадок захворювання на ботулізм може бути пов’язаний із вживанням 26 травня “риби в'яленої плотви, не патраної, самостійно виловленої в річці Десна. Рибна продукція була виготовлена в домашніх умовах у квітні 2018 року”.

Як уточнили в Держпродспоживслужби, хвора звернулася за медичною допомогою 27 травня, після чого її госпіталізували до відділення інфекційної реанімації Олександрівської клінічної лікарні Києва з діагнозом "ботулізм клінічно". Того ж дня хворій було введено протиботулінічну сироватку, однак вона все одно померла.

Читайте також: У Бельгії отруїлися більше 200 школярів

Нагадаємо, ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Як наголошують медики, в питаннях профілактики ботулізму основним принципом є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.