У Кличка мешканцям будинків Войцеховського радять скинутися на електрику

Проживання в будинках Войцеховського може бути небезпечним для самих мешканців.

Про це на сторінці у Facebook повідомив радник київського міського голови, народний депутат Дмитро Білоцерківець.

"Ситуація наступна - це стара проблема незаконних довгобудів Войцеховського, які будувалися самозахопленням і без документів, їх в 80% випадків неможливо ввести в експлуатацію, але аферист продав більшу частину квартир ошуканим вкладникам. Люди заселяються в ці будинки, які можуть бути в тому числі і небезпечними для проживання", - сказав Білоцерківець. 

Він зазначив, що по Харківському шосе є питання по 7 будинках, 5 не введено в експлуатацію, 2 введені фіктивним способом через рішення судів до 2014 року.

Читайте також: Четвертий день без світла й води: обурені кияни перекрили Харківське шосе

"Саме в цьому випадку проблема складається з двох чинників: Там накопичилися багатомільйонні борги за електрику по комерційному тарифу (що вище майже в два рази звичайного житлового тарифу), через те, що будинки не здані в експлуатацію. Київенерго розпочало процес відключення їх за борги. Нагадаю, що Київенерго комерційна структура. Друга проблема більш глобальна, будинки недобудовані в частині електропостачання і існуюче тимчасове підключення не витримає зимового навантаження, а відповідно можу "згоріти" і постраждати мережі всього мікрорайону, який як наслідок може залишитися без електрики. Обов'язок забудовника, завжди збільшувати потужності мереж і підводити їх до споруджуваних об'єктів. Войцеховський само собою це не робив бажаючи, щоб ці гроші витрачали, або мешканці, або Київенерго, або місто", - зазначив він. 

Білоцерківець наголосив, що єдиним варіантом для мешканців є самоорганізація вкладників для вирішення цих проблем. "Так вчинили жителі будинків по вул. Олевської, вул. Булгакова та ін. Місто в таких випадках надаватиме і буде надавати всебічну підтримку, але не має право оплатити підключення до будинків, які у нього не на балансі. Висновок: ошуканим вкладникам зайнятися самоорганізацією, скинутися і добудувати електромережі", - додав він. 

Як повідомляв Укрінформ, напередодні мешканці столичного будинку, де вже три дні немає світла, перекрили Харківське шосе та Дарницьку (Ленінградську) площу.