Київ виділив 50 мільйонів на реалізацію громадських ініціатив

У Києві триває реалізація 62 обраних на початку року громадських проектів. Вже втілено в життя 5 таких ініціатив.

Про це під час прес-конференції заявив депутат Київради, голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В 2017 році вперше було реалізовано громадський проект у вигляді конкурсу, де "розігрувалися" 50 мільйонів бюджетних коштів. Тобто кожен мав можливість, маючи якусь свою ідею, подати її у вигляді проекту. І після того, як ці проектні пропозиції були безпосередньо зареєстровані, кожен із киян мав можливість проголосувати за той чи інший проект. В результаті маємо 62 проекти, які ми будемо фінансувати в цьому році", - сказав Странніков.

Зокрема, столиця вже реалізувала практично 5 ініціатив. Вже повністю завершено громадські проекти щодо проведення VII Міжнародного благодійного фестивалю дитячо-юнацької творчості "Сонячний каштанчик"; фестивалю RadioDay Free open air в рамках святкування Дня міста; забезпечення аварійної служби Дарницького району машиною для прочищення каналізаційних мереж. Ще два проекти - лікування пам’ятки природи "Дуб Шевченка" та проведення зооуроків - на завершальній стадії.

"Дана ініціатива цілком виходить від громадськості і вона підтримана владою. І нам дуже приємно, що фактично і положення про цей конкурс, і саму ідеологію виписувала не влада, а сама громадськість. Кожен киянин має можливість взяти участь в цьому процесі чи то підтримавши якийсь проект, чи подавши його і таким чином ми демонструємо, що кожна ідея, яка знаходить підтримку серед киян, вона може отримати бюджетне фінансування", - наголосив Странніков.

За його словами, на реалізацію усіх громадських ініціатив було виділено з бюджету міста 50 мільйонів гривень. На реалізацію проектів у 2018 році місто готове виділити уже 100 мільйонів гривень.

"Вже наступний Громадський бюджет стартує на днях. До 15 липня можна буде подати заявки у формі проектних пропозицій. Потім буде голосування. І вже станом до кінця цього року, коли буде прийматися бюджет на 2018 рік, депутати будуть розуміти, які проекти вже отримали перемогу, і які з них будуть фінансуватися. Сума на 2018 рік подвоєна. 25 травня Київська міська рада затвердила нові параметри Громадського бюджету, а саме: вже 100 мільйонів гривень буде виділятися на дані проекти. Іде чітка розбивка, де є великі проекти, де є малі проекти. Великі проекти до 2 мільйонів гривень, малі проекти - до 400 тисяч гривень, і 80 мільйонів підуть на втілення великих проектів, а 20 мільйонів - на малі", - розповів депутат.

Як відомо, у Києві стартував другий Громадський бюджет, фінансування якого Київська міська державна адміністрація збільшила вдвічі – до 100 мільйонів гривень. Небайдужі кияни можуть подавати заявки щодо суспільно важливих проектів для покращення столиці до 15 липня.