"Безсмертний полк", бійки, затримання і портрет Шухевича

Цього року пристрасті навколо святкування 9 травня стали ще спекотнішими

Близько десятка сутичок проукраїнських сил з учасниками "Безсмертного полку", півтора десятка затриманих, важко піддається підрахунку кількість тих, хто прийшов на Алею слави біля пам'ятника Невідомому матросу, розбите скло на фотографіях "дідів", розбиті окуляри, потік нецензурної лайки і поліція, постає клином між таборами ворогуючих. Репортаж Укрінформу з місця подій.

День бузку

До 10 ранку до пам'ятника Невідомому матросу, біля якого традиційно в Одесі проходять акції, присвячені Дню визволення Одеси (10 квітня) від фашистів і Дня перемоги 9 травня, прибули офіційні особи" - голова обласної адміністрації Степанов і глава міста Труханов. Коротке урочисте покладання квітів, після чого "офіціози" покинули площу.

Народ продовжував прибувати. Правоохоронні органи створили навколо Алеї слави складну систему пропускних пунктів, з оглядом речей і вибірково - документів. Точну кількість присутніх за 5 годин у цьому місці складно підрахувати. Одні приходили, інші йшли. Поліція створила коридори, якими можна було пройти до пам'ятника покласти квіти, після чого присутнім пропонувалося залишити площу через інші коридори, щоб не створювати тисняви.

"Дикі квіткарі" в цей день зробили хороший бізнес, продаючи букети бузку по 5 гривень на підходах до Алеї слави. 80 відсотків покладених квітів до пам'ятника були саме гілками бузку.

"Цивільний контроль" за виконанням закону про декомунізацію проводили не стільки поліцейські, скільки активісти патріотичних організацій Одеси. Зібравшись в стороні від вічного вогню, вони стежили за тим, щоб у присутніх не було забороненої символіки. Така траплялася - це т. зв. "георгіївські стрічки", і значки з серпом і молотом, і т. п.

Патріотів, які стежили за дотриманням закону про декомунізацію, щільним шаром оточували поліцейські. Тим не менш відбулося кілька масових сутичок.

Шухевич на "Безсмертному полку"

Про те, що в Одесі пройде т. зв. "Безсмертний полк", проросійськи налаштованим громадянам повідомляли ще на акції 2 травня біля Будинку профспілок на Куликовому полі в Одесі.

По всьому місту були розклеєні плакати з текстом: "Всі на марш "Безсмертного полку" 9 травня".

За словами одеських проукраїнських патріотів, акцію ніхто не санкціонував, втім, так само, як ніхто і не подавав ніяких заявок на її проведення.

Тиснява почала виникати ще на підході до Алеї Слави з 10 ранку. Перший пропускний пункт поліції з доглядом перебував на початку Алеї. Без огляду пройшла лише колона одеських військовослужбовців з українськими прапорами, слідом за якими пенсіонери намагалися пройти з бузком. Поліція закрила коридор, яким пройшли військові, на їхню адресу лунали нецензурні висловлювання з боку старих, обурених тим, що їх не пропустили без догляду.

Розбита на сектори Алея слави не справлялася з кількістю тих, що прийшли. У натовпі чергували медики та представники Червоного хреста, які надавали допомогу старим і дітям. В основному, люди страждали від спеки - близько 11 години виглянуло сонце, і температура на вулиці в натовпі піднялася майже до 30 градусів тепла.

Поліція стежила за тим, щоб на акцію не проносили "заборонену рекламу", тим не менш, до 11 години проукраїнські активісти вирвали з рук одного з присутніх повний пакет т. зв. "георгіївських стрічок", після чого передали їх поліції.

Колишній лідер одеського "Правого сектора" Сергій Стерненко зайшов в натовп "Безсмертного полку" і підняв над головою портрет керівника ОУН Романа Шухевича. На нього накинулися кілька пенсіонерів і осіб середнього віку, після чого поліцейські, створивши "коло безпеки", вчепившись один в одного, вивели Стерненка з площі.

Дідом по голові

Подальші сутички виникали за наступною схемою. Патріоти стежили за присутніми, побачивши у них плакати або речі (кокарди, бляхи ременів та ін.) з серпами й молотами, підходили і вимагали прибрати. У цей момент і виникала бійка, адже в більшості випадків на патріотів у відповідь на їхні вимоги буквально кидалися з кулаками і нецензурною лайкою. Кілька разів "проукраїнців" били по голові прикріпленими на палицях портретами родичів, які воювали за СРСР в роки Другої світової, в них кидали квітами. Так, наприклад, було розбито скло на одному з плакатів. Пенсіонери діяли не менш організовано, ніж патріоти, у разі конфлікту оточували вогнище зіткнення і намагалися вдарити "проукраїнців".

Поліція діяла чітко, локалізуючи вогнища зіткнень у лічені секунди силами поліції, спецназу і нацгвардії.

Всього за цілий день виникло близько 10 зіткнень, поліція доставила в райвідділ 15 осіб. За словами поліцейських, двох з цього числа затримали за носіння "забороненої символіки", інших - за дрібне хуліганство та непокору поліції.

Крім поліції і патріотів, за порядком стежили ветерани АТО. Ланцюжки людей у формі з шевронами різних військових підрозділів (наприклад, штурмового "Айдара") знаходилися поряд з "найгарячішими точками" - біля коридорів поліції, де перебували патріоти.

Проте одна сутичка сталася і через напад на ветерана АТО. Чоловік років 35, з дитиною років 5-7, накинувся на ветерана АТО з образами, виникла бійка, в якій брали участь і патріоти, і учасники "Безсмертного полку". Поліції вдалося припинити бійку.

Дісталося і журналістам. На знімальну групу телеканалу "Україна" накинулися кілька пенсіонерок, звинувачуючи журналістів у тому, що вони "бандерівці". Під гнів і удари пенсіонерів потрапила не тільки знімальна група каналу, але і журналісти, які заступилися за кореспондентку "України".

Журналісти стали вимагати від поліції затримати агресивних жінок, проте поліція лише вжила заходи до локалізації конфлікту і вивела учасниць "Безсмертного полку" з площі, оточивши їх потрійним кільцем співробітників поліції і бійців Нацгвардії.

Під час однієї із сутичок біля пам'ятника Невідомому матросу постраждав молодий чоловік років 18, його віднесли в кущі поруч з машиною аварійної газової служби, де перебував резерв нацгвардійців.

Кореспондент Укрінформу, який став знімати потерпілого, зіткнувся з агресією на свою адресу. Невідомий чоловік закрив об'єктив камери грудьми, заявивши, що йому "плювати на ваш закон про інформацію", а люди поруч з ним почали кричати: "Йди краще фашистів знімай, як вони людей б'ють".

У натовпі присутніх лунали і такі висловлювання:

"Нацисти скрізь ходять юрбою - нас бояться"

"Поліція захищає фашистів"

“Чому поліція охороняє фашистів? Чи це вони нас від них охороняють?"

"Треба показати росіянам, що нас тут багато, тоді Путін може нам допомогти"

"Одесу звільнили від фашистів, а вони знову приїхали"

"Я не розумію по-українськи, все життя говорила російською і пишаюся цим"

"Слава Маринеску!"

"Слава маршалу Рокоссовському!"

"Сталіна на вас немає"

"Одеса - російське місто, завжди ним було і буде"

"Донбас, ми з тобою!"

"2 травня на Куликовому полі загинули кращі одесити, а тепер у місто фашисти понаїхали"

"Бандерівські біси - геть з Одеси"

"Не забудемо, не пробачимо!"

"Спеціально зробили тисняву, знають, що літні люди прийшли, заморити нас хочуть"

Тощо.

Натовпом намагався керувати і відомий лідер "Антимайдану", ліванський комуніст Ібрагім Моріс, який періодично з кимось розмовляв і отримував інструкції (див. відео).

Мотоцикліст з НКВС

Багато присутніх прийшли на акцію з маленькими дітьми. Були випадки, коли діти губилися і їх знаходили за допомогою поліції.

Після чергової сутички учасник "Безсмертного полку" кричав, що втратив сина, поліцейські передавали по ланцюжку, що дитина в них.

До речі, на самому початку Алеї слави встановили кілька банерів з портретами загиблих в українсько-російській війні" та "Героям Небесної сотні", біля яких також було покладено квіти.

До 15 години натовп на Алеї слави став рідшати. Представники патріотичних організацій стали висуватися до виходу з Алеї.

Однак повз них проїхав повний чоловік, років 50-ти, на мотоциклі, одягнений у форму НКВС часів війни. Патріоти кинулися навздогін. Поліція зупинила "нксника", але побачивши, що за ним біжить натовп, відпустила. "НКСник" на великій швидкості зник по дорозі до моря, після чого патріоти довго висловлювали своє невдоволення роботою поліції.

В половині четвертого вечора на площі залишалося всього близько тисячі чоловік, проте люди продовжували прибувати. Але це вже були інші люди. Вони йшли до вічного вогню з прапорцями України та значками у вигляді квітки маку, покладаючи при цьому квіти до банерів з фото загиблих у АТО і героїв Небесної сотні.

За словами поліцейських, посилений варіант несення служби буде зберігатися в місті до закінчення всіх заходів.

Дмитро Флорін, Одеса.

Фото: Дмитро Флорін