Для ефективного розвитку столиці необхідно максимально залучити потенціал громади - експерти

Під патронатом Київського міського голови у столиці 23 травня вперше пройде Київський Форум організацій громадянського суспільства, метою якого є сприяння налагодженню діалогу між представниками місцевих органів влади та громадянського суспільства. 

Про очікування від форуму та про найбільш дієві інструменти впливу громадськості на вирішення питань місцевого значення розповів у коментарі Укрінформу керівник програм громадської організації «Український незалежний Центр політичних досліджень» Максим Лациба. 

«Для ефективного управління містом Києвом необхідно максимально залучити потенціал київської громади до розвитку міста, до вирішення тих соціально-економічних задач, які стоять перед містом. Тобто розвиток міста - це не лише задача мера Києва, депутатів Київради і районних адміністрацій. Розвиток міста - це задача всіх мешканців міста», - сказав Лациба. 

Він зазначив, що сьогодні існує проблема недостатнього включення  мешканців міста, об'єднань громадян в планування розвитку міста. «Тому моя основна мотивація на цьому Форумі - знайти нові механізми, нові партнерства між Київською міською державною адміністрацією, профільними Департаментами і громадськими благодійними організаціями, волонтерськими групами, знайти ці механізми співпраці, щоб залучити цей потенціал, бажання, енергію громадян в реалізацію планів Київської міської ради», - розповів експерт.

На його думку, найбільш дієвими інструментами впливу громадськості на вирішення питань місцевого значення є робочі групи, громадські слухання, на яких громадськість може долучитися до вирішення суспільно-важливих питань міста. 

«Робочі групи є достатньо ефективними, коли відповідні департаменти, районні адміністрації створюють тематичні робочі групи, куди залучається фахова, експертна громадськість і відпрацьовуються проекти рішень. Як не дивно, пікети і мітинги - це такі занадто агресивні інструменти, але вони дієві, тому що дуже часто чиновники КМДА після того, як відбувається якийсь великий мітинг, тоді зразу починають шукати варіанти вирішення проблеми. Я б хотів, щоб таких мітингів було якомога менше, саме тому я сподіваюся, що будуть розвиватися такі інструменти, як громадські слухання в місті Києві, як міські так і безпосередньо районні, і будуть розвиватися такі інструменти, як місцева ініціатива. Я думаю, що такий інструмент, як органи самоорганізації населення - об'єднання громадян за місцем проживання також дають ефект. Я також сподіваюся, що КМДА буде прозоро і ефективно проводити конкурси проектів для громадських організацій, залучати їхні знання, вміння у вирішення тих чи інших соціально-економічних задач міста», - наголосив він. 

Зазначимо, у Києві розпочато реєстрацію на Форум співпраці та розвитку громади міста Києва. 

У ході Форуму відбудеться обговорення можливостей співпраці громадських ініціатив та відповідних підрозділів (департаментів) КМДА, презентація соціологічного дослідження потреб київської громади, активності для розвитку спроможностей громадських ініціатив (виставка-ярмарок, тренінги, зустрічі з донорськими організаціями).