Релокація лікарень: Верещук каже, що треба сформувати дієву політику

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України відбулась нарада під головування віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, де обговорили потребу у дієвій політиці щодо релокації закладів охорони здоров’я у безпечні регіони.

Про це повідомила пресслужба Мінреінтеграції, передає Укрінформ.

«Маємо подбати про лікарні, які продовжують працювати навіть у таких непростих умовах», - наголосила Верещук.

Зазначається, що під час наради йшлося про переміщення медичних закладів із Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, їх фінансування, а також збереження кадрового потенціалу.

Посадовці також обговорили доопрацювання проєкту постанови уряду щодо реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році.

Читайте також: Операції під мікроскопом: як у Кропивницькому працюють медики двічі релокованої Донецької травматології

Зазначається, що з цим документом мають ознайомитися представники обласних військових адміністрацій і внести власні пропозиції щодо удосконалення процесу фінансування медичних закладів, у тому числі релокованих.

Учасники наради резюмували, що переміщеним закладам необхідно надавати підтримку в адаптації до нових умов з метою забезпечення якісної медичної допомоги населенню. При цьому варто враховувати індивідуальні особливості кожної області та кожного закладу, забезпечуючи оптимальне використання їхніх потужностей.

Читайте також: Протезування ветеранів: релокована громадська організація розробила дорожню карту

«Нам потрібна чітка і дієва політика. Вона має гарантувати безперебійну та якісну медичну допомогу громадянам, враховуючи унікальність кожного регіону», - резюмувала Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, з початку війни Росія пошкодила 1480 об’єктів медзакладів та ще 195 - зруйнувала вщент.

Наразі в Україні відновлено повністю або частково 847 об'єктів охорони здоров'я, що були пошкоджені або зруйновані внаслідок російського вторгнення.