Стабілізаційні пункти на передовій повністю забезпечені медобладнанням та ліками - МОЗ

Стабілізаційні пункти у повному обсязі забезпеченні необхідним обладнанням, зокрема, апаратами штучної вентиляції легень, моніторами пацієнта, УЗД-апаратами тощо, а також витратними матеріалами, лікарськими засобами та інфузійними розчинами. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

У відомстві поінформували, що перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров відвідав з робочим візитом Запорізьку область. Він ознайомився з роботою стабілізаційних пунктів прифронтової зони та мобільними госпіталями. 

За словами Дуброва, зараз не кожна цивільна лікарня має той рівень забезпечення, який є у стабілізаційних пунктах. Там рутинно застосовують методи ультразвукової діагностики, лікарі-хірурги та анестезіологи повною мірою володіють всіма необхідними протоколами УЗД в ургентних станах, зокрема, BLUE, FAST та POCUS. 

Читайте також: Лікарі, які рятують бійців у стабпунктах: Без нас половина не доїхали б до госпіталя

“Медики стабпунктів професійно виконують ургентні оперативні втручання з метою стабілізації стану поранених та подальшого транспортування. Саме на них лягає високе навантаження та  відповідальність порятунку наших бійців. І ми разом з благодійниками та волонтерами робимо усе можливе для забезпечення їх діяльності”, - зауважив Сергій Дубров. 

У стабілізаційних пунктах постраждалим надають першу медичну допомогу, проводять невідкладні оперативні втручання та стабілізують життєві функції, аби пораненого можна було транспортувати до медичного закладу.