МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

Вакцини проти гепатиту А розподілені до кожного регіону та доставлені до обласних центрів контролю та профілактики хвороб. Вакцину для забезпечення безоплатних щеплень МОЗ отримало в рамках співпраці з ВООЗ.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Враховуючи воєнні виклики, коли українцям разом із маленькими дітьми доводиться перебувати в укриттях, в місцях масового скупчення людей, часто з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик виникнення й поширення інфекційних хвороб. Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами забезпечує можливість вакцинуватись безоплатно від інфекцій, щеплення проти яких є рекомендованими. Завдяки співпраці з ВООЗ 10 тисяч доз вакцин проти гепатиту А вже розподілені до кожної області до центрів контролю та профілактики хвороб, зокрема до областей з високим ступенем ризику захворюваності – це регіони, де прогнозовані повені та паводки, – для забезпечення вакцинації», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна» – це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та призводить до летальних випадків.

Найефективнішими засобами боротьби з гепатитом А, за світовими стандартами, є контроль та поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу населення до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація.

Читайте також: Мешканців деокупованих територій Луганщини обстежать на туберкульоз та гепатит

Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку, дозволені до використання дітям віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом шість місяців. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Як повідомляв Укрінформ, на Дніпропетровщині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А.