В Україні завершився спалах поліомієліту - Європейське бюро ВООЗ

Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним. Комплексний підхід до реагування на спалах, ініційований МОЗ України в грудні 2021 року, успішно зупинив передачу вірусу та запобіг його поширенню в інші країни», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що успішне стримування спалаху поліомієліту в Україні стало можливим завдяки співпраці між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центру з контролю та профілактики захворювань США (СDC).

Виявлення поліовірусу в Україні в жовтні 2021 року привело до створення робочої групи з реагування та технічної підтримки Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та спеціалістів ВООЗ, а також негайного епідеміологічного розслідування, що включало відстеження контактів і відбір проб навколишнього середовища в місцях, де вірус було виявлено.

У грудні 2021 року МОЗ затвердило план заходів щодо прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані під час планової імунізації.

Читайте також: ЮНІСЕФ передав Україні 240 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту

Завершення спалаху ґрунтується на рекомендаціях після оцінки реагування на спалах поліомієліту (OBRA), яка була проведена партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI), включаючи ВООЗ та ЮНІСЕФ, у травні цього року, а також даних, наданих Україною щодо поточного епіднагляду, імунізації та комунікації й комплексного огляду ефективності епіднагляду за вірусом поліомієліту та вакцинації в країнах, які приймають більшість українських біженців.

Від початку спалаху поліомієліту в Україні в 2021 році ЮНІСЕФ доставляє вакцини проти поліомієліту для дітей та проводить інформаційні кампанії про необхідність вакцинування.

У 2023 році ЮНІСЕФ доставив 890 000 доз двовалентної оральної вакцини та інактивованої вакцини проти поліомієліту в межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває кампанія з наздоганяючої вакцинації проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.