Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Набув чинності оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Відтепер до нього включено шість препаратів морфіну для паліативних пацієнтів.

Про це йдеться у пресрелізі Національної служби здоров'я, який є у розпорядженні Укрінформу.

"До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ", - йдеться у повідомленні.

У НСЗУ наголошують, що знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Читайте також: До програми «Доступні ліки» включили тест-смужки для глюкометра і знеболювальне

Щоб отримати знеболювальні потрібно звернутися до сімейного або лікуючого лікаря. Пацієнтам із онкологією - звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт. Пацієнти із психічними розладами мають звернутися до лікаря-психіатра. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт.

Іншим паліативним пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і призначить знеболювальні засоби. Далі – звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт.

Отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою можна за електронним рецептом в аптеці, що уклала договір з НСЗУ.

Загалом за даними НСЗУ отримати ліки і медпрепарати з програми "Доступні ліки" можна в 13 568 аптеках, які мають договір із НСЗУ.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» доповнять препаратами для лікування психічних розладів

Знайти найближчу аптеку, яка відпускає ліки та медпрепарати за програмою реімбурсації, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ.

Загалом програма реімбурсації включає 515 торгові назви лікарських засобів та медвиробів: 232 – для лікування серцево-судинних захворювань (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів); 53 – для лікування цукрового діабету 2 типу; 4 – для лікування нецукрового діабету; 23 (+9 комбінації) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; 65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії; 7 – для лікування хвороби Паркінсона; 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді; 72 – препарати інсуліну; 6 – для знеболення паліативних хворих; 23 - тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Як повідомлялося, з жовтня пацієнти з діабетом І типу зможуть отримати тест-смужки за програмою реімбурсації. Відповідні зміни внесло Міністерство охорони здоров’я наказом від 26.08.2023 № 1537 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 21 серпня 2023 року № 1495”.

Фото: apteka.ua