Фонд «Таблеточки» придбав для лабораторії Охматдиту обладнання більш як на 1 мільйон гривень

Благодійний фонд «Таблеточки» придбав систему ПЛР-аналізу в реальному часі для відділу молекулярної діагностики референс-лабораторії Українського референс-центру лікарні «Охматдит» вартістю 1 216 000 гривень.

Про це Укрінформу повідомили у благодійному фонді.

«Це обладнання є важливим для дітей з онкогематологічними захворюваннями, а особливо для тих, хто пройшов трансплантацію кісткового мозку. Адже перевірка на наявність вірусів в організмі є важливою частиною догляду та проводиться ледь не щодня. Система допомагає виявити віруси герпесу, гепатиту, коронавірусу, ротавірусу, ВІЛ тощо», – підкреслила завідувачка референс-лабораторії Українського референс-центру лікарні «Охматдит» Наталія Барашивець.

За її словами, основними перевагами ПЛР у реальному часі, як методу діагностики інфекційних захворювань, є можливість одночасного аналізу кількох різних збудників в одній пробірці (наприклад, є системи, які одночасно визначають 7 різних збудників), менш суворі вимоги до організації ПЛР-лабораторії, в 100 раз більша чутливість методу, ніж класична ПЛР, отримання результатів протягом 3-4 годин та їх автоматична реєстрація. Також система ПЛР-аналізу в реальному часі здатна діагностувати не тільки гострі, а й безсимптомні форми інфекцій в організмі.

Читайте також: В Охматдиті завдяки посмертному донорству врятували життя двом дітям

«Лише за минулий 2022 рік для відділень онкогематологічного профілю було проведено понад 6,5 тисяч лабораторних досліджень, з них для відділення трансплантації кісткового мозку – 3 190» – розповіла Барашивець.

«Значна частина допомоги фонду направлена саме на «Охматдит», адже це національна лікарня, яка повністю виправдовує свій статус. В ній проходять лікування багато наших підопічних. Існуюче в лікарні обладнання, яким користувались більше 10 років, вийшло з ладу і, на жаль, не підлягало ремонту. Тож ми доклали всіх зусиль, щоб якнайшвидше закрити цю потребу, адже щоденний контроль аналізів пацієнтів відділень онкології та гематології є критично важливим. Ми дякуємо усім нашим благодійникам, які продовжують підтримувати й допомагати онкохворим дітям, адже саме за їхні кошти була придбана нова система ПЛР-аналізу в реальному часі», – сказала директорка департаменту програм допомоги фонду «Таблеточки» Юлія Ноговіцина.

Читайте також: Охматдит отримав сучасний комп’ютерний томограф

Загалом від початку повномасштабного вторгнення фонд «Таблеточки» надав допомогу НДСЛ «Охматдит» на суму 19 109 612 гривень.