Недолуга підробка Роспропу про дрон із гашишем

Пропагандисти приписали цивільний інцидент на Волині теробороні на Чернігівщині

Російські телеграм-канали поширили інформацію про те, що нібито в Чернігівський області представники Державної прикордонної служби збили дрон, який переправляв 22,5 кг гашишу. І працівникам ДПСУ буцімто вдалося встановити, що дроном керував військовослужбовець 119-ї окремої бригади територіальної оборони за дорученням командира батальйону. На підтвердження власної історії, пропагандисти додали відео з офіційного сайту ДПСУ. 

Це фейк. Незважаючи на те, що інцидент зі збиттям дрона насправді стався, українські військові не мають до нього ніякого відношення. 

119-та окрема бригада ТРО – це дійсно формування Сил територіальної оборони України у Чернігівській області, але подія відбулася на Волині. 

11 лютого 2024 року пресслужба ДПСУ повідомила, що на Волині прикордонники приземлили дрон із гашишем. Це повідомлення вони проілюстрували відео, яке згодом і використали росіяни для створення фейку. 

Тож пропагандисти просто вигадали те, що інцидент стався на Чернігівщині, і вирішили дискредитувати військовослужбовців 119-ої окремої бригади територіальної оборони. 

Представники формування в коментарі Укрінформу повідомили, що бригада не причетна до інциденту. 

Окрім цього, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко наголосив, що учасники інциденту взагалі не пов'язані з підрозділами ЗСУ чи іншими військовими формуваннями. 

Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що в Україні створюють «ботоферму» для інформаційної кампанії на тлі інтерв’ю президента РФ Володимира Путіна скандальному американському ведучому Такеру Карлсону.

Дмитро Бадрак